סוכרת – (Diabetes mellitus)

כתיבה – אמיר לוי

רקע כללי:

סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר מבין המחלות המטבוליות. סוכרת אולי קשורה יותר מכל מחלה אחרת לתרבות ואורח החיים המערבי. זוהי למעשה הפרעה כרונית של חילוף החומרים בשלושת אבות המזון, פחמימות, חלבונים ושומנים. המחלה מאופיינת מחד בעלייה של רמות הגלוקוז בזרם הדם ומאידך חוסר סוכר בתאים. דבר המהווה סיכון גדול מאוד לקריסת מערכות, ביניהם סיכון מוגבר לטרשת עורקים, מחלות לב, שבץ, מחלת כליות, פגיעה בראיה, בעיה באיחוי פצעים, אימפוטנציה, פגיעה בלבלב, דמנציה ועוד.
סוכרת מופיעה במקרים בהם הלבלב אינו מפריש מספיק אינסולין או שתאי הגוף מפתחים אי סבילות לאינסולין ולמעשה אוסרים עליו להכניס את אבות המזון אל תוך התאים (סוגי הסוכרת יפורטו בהמשך בהרחבה).

אבחון:

נהוג לאשש את המחלה בעיקר דרך בדיקות דם:

סוגי סוכרת (נתונים עובדתיים):

סוכרת סוג 1

סוכרת סוג 2

סוכרת הריונית

היפוגליקמיה (נפילת סוכר) תגובתית

סיבוכים של סוכרת:

קטואצידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית)

מחלה זו (Diabetic ketoacidosis) הינה סיבוך מסכן חיים. היא מתרחשת הן בחולי סוכרת סוג 1 והן בסוג 2. הגוף מגיע למצב של היעדר אינסולין ורמה גבוהה של הורמוני דחק אשר מובילים ליצירה מוגברת של גופי קטון ולחמצת מטבולית. סיבוך זה מתבטא בבחילות והקאות, צימאון מוגבר וריבוי שתן, כאבי בטן, קוצר נשימה ואף באבדן הכרה. חמצת קטוטית סוכרתית שכיחה יותר בקרב ילדים וצעירים, אולם מי שפגיע יחסית לתמותה אלו המבוגרים, עם שכיחות תמותה של עד 10% בבתי החולים. בעבר, סיבוך זה אף גרם לתמותה גבוהה יותר של חולי סוכרת. הגוף מניח שהוא במצב של צום והחולה יכול להיכנס למצב של תרדמת (בדרך כלל לפני התרדמת סובל החולה מיום או יותר של השתנה מרובה יחד עם עייפות קיצונית) התהליך קורה כאשר אין מספיק "דלק" לתאי הגוף ליצור את מטבע האנרגיה שלו (ATP), אי לכך הוא עובר לייצר אנרגיה חלופית מגופי קטו. במקרה שכזה יש עליה בהורמונים מסוג קטכולאמינים (הורמוני S.O.S), הכבד מניח כי הגוף נמצא במצב של צום, ופועל ליצירה של דלק חלופי (במקום הגלוקוז שאיננו נכנס לתאים בגלל היעדר האינסולין). למעשה ה"דלק" החלופי – גופי הקטו הם תוצר ביניים הנוצרים בתהליך המטבוליזם של חומצות שומן, כאשר הם נכנסים לפעולה בזרם הדם במקום הסוכרים הם ישמשו כ"דלק" עבור התאים. חשוב להבין שבתזונת קטו לא מבוקרת לאורך זמן (תהליך הנקרא קטוזיס) יש עליה בפירוק השריר ושחרור לקטאט ואלנין, אלו בתורם מביאים לעליה נוספת בשחרור חומצות שומן וגלוקוניאוגנזיס וכן עליה בגלוקוז (שאינו נכנס לתאים, בגלל היעדר אינסולין) והמעגל חוזר חלילה. אם יצירת גופי הקטו מתבצעת ברמה משמעותית מאד, ה pH בדם יורד והופך לחומצי, ונוצרת חמצת מטבולית כרונית, כתוצאה מה pH הנמוך, חלבונים שונים עוברים דה-נטורציה (מאבדים את צורתם המרחבית), וכתוצאה מכך נגרם נזק לרקמות, אי ספיקה של איברים שונים, קריסת מערכות ואם אין עצירה של התהליך אפשר להגיע גם למוות.

רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה הינה סיבוך ברשתית של העין אשר נגרם עקב רמות גבוהות של סוכר בזרם הדם. הבעיה שכיחה בסוכרת 1 וסוכרת 2 יחד. במחקרים נראה כי לאחר שנים של סוכרת, כמעט כל החולים עם סוכרת מסוג 1, ולמעלה מ-60% מהחולים עם סוכרת מסוג 2 מפתחים רטינופתיה בדרגה זו או אחרת. רטינופתיה סוכרתית מהווה סכנה רצינית לראייה. בקרב חולים עם סוכרת מסוג 1, ניתן לשייך 85% ממקרי העיוורון לרטינופתיה סוכרתית, בעוד שבסוכרת מסוג 2, כשליש ממקרי העיוורון היו תוצאה של רטינופתיה סוכרתית.
באופן כללי התקדמות הרטינופתיה קבועה, היא מאופיינת בפגיעה קלה של כלי הדם, ולאט לאט עם הזמן מתפתחת לרטינופתיה סוכרתית המאופיינת בסגירת כלי הדם עד למצב שאין חזרה ממנו.

נוירופתיה היקפית

נזק אשר נגרם למע' העצבים (מוגבל לרוב בעצביים ההיקפיים). ל 60%-70% מהסוכרתיים יש תופעות נוירולוגיות קלות עד בינוניות. הסימפטומים הם נזק בעצבים המוטורים שכוללים חולשת שרירים, התכווצויות ועוויתות. לעתים קיים גם מחסור ביציבות וקורדינציה. נזק למערכת העצבים הסנסורית כולל תחושות כגון עקצוץ, נימול וכאב. כאב המקושר לפגיעה סנסורית מתואר במגוון צורות, מתחושה של "שריפה" באיבר המעורב, עד לתחושה של זרמים חשמליים וכלה ברגישות קיצונית לתחושה כאילו המטופל לובש גרביים בלתי נראות. ההסבר הוא שההולכה העצבית מעוכבת לרוב עקב אספקת דם לקויה שנפגעה מפגיעה בכלי הדם שנפגעו מעודף הסוכר בדם.

נפרופתיה סוכרתית

נפרופתיה הינה סיבוך של מחלת הסוכרת הגורמת לירידה בתפקודי הכליה עד למצב של אי ספיקת כליות ועד לדיאליזה. סוכרת לא מאוזנת הינה הסיבה העיקרית כיום לטיפולי דיאליזה ומהווה 43% מסך המקרים. התהליך מתרחש כאשר יש ריכוז גלוקוז גבוה בדם שגורם לשינויים בדפנות נימי הפקעית בכליה. למעשה החורים בדפנות הנימים מתרחבים והחלבון אלבומין, אשר במצב תקין נדחה מדפנות הנימים בגלל שהמולקולה שלו גדולה מדי מצליח לחדור לתוך הכליה. הכליה מצליחה לסנן חלק מהאלבומין ולהוציאו דרך השתן, אולם חלק ממנו שוקע בתאי המזנגיום (Mesangial cells) – רקמת החיבור של הפקעית דבר שמביא לסתימתו. בתגובה הגוף מגייס מאקרופאג'ים המסתננים למזנגיום על מנת לסלק את האלבומין ששקע, אך פעילות המאקרופאג'ים שם גורמת גם להרס המזנגיום ומבנה הפקעית והפעילות שלה נפגעים ללא דרך חזרה.
כך למעשה הכליות נפגעות בצורה איטית, נפרון אחר נפרון. הפגיעה ארוכה ומתמשכת, ובתחילה לא מורגשת. הפגיעה הכלייתית יכולה להיות מורגשת רק לאחר כ 15- 20 שנה של סוכרת, אך חשוב לדעת שמרגע שהיא מתחילה אין דרך להחזיר את מה שנהרס. במצב של אי ספיקת כליות החולה יסבול בין היתר גם מבצקת, נפיחות פנים וגפיים (בשל הצטברות נוזלים).
סיבוכים נוספים יכולים להיות חומצת שתן גבוהה, חומציות יתר בדם, ומכיוון שסביב 50% מהאינסולין מתפרק בכליה, אצל סוכרתיים תלויי אינסולין רמת האינסולין הפעיל בדם תישאר גבוהה כל הזמן והם עלולים לסבול גם מהיפוגליקמיה.

הטיפול המערבי:

כמו ברוב המחלות הכרוניות גם כאן אין למערכת הבריאות הממסדית הצלחות בריפוי סוכרת סוג II אלא יותר בשימור המחלה. זאת נעשה לרוב ע"י מתן "תרופות". יש 4 קבוצות של תרופות לסוכרת סוג II (מלבד אינסולין למי שזקוק גם לו):

הטיפול הטבעי:

כמו רוב המחלות הכרוניות, גם סוכרת נוטה להופיע דווקא בחלקים מסוימים של העולם, יותר מאשר בחלקים אחרים. עובדה זו מוכרת כבר עשרות שנים וההבדלים (הפערים בין המדינות) רק הולכים וגדלים. לדוגמא, מחקר שבדק מס' מדינות מהמזרח אל מול מדינות מדרום אמריקה מצא שתפריט עשיר בפחמימות מלאות (כמו ביפן) הראה אחוז קטן מאוד (0.2%) של חולי סוכרת, לעומת תפריט עתיר בחלבון מן החי (ארגנטינה ואורוגוואי), שם נמצאו אחוזים גבוהים (8%) של חולי סוכרת. יש לציין שהמחקר נערך בערים הגדולות של המדינות, ולמעשה בכפרים ובפריפריות ההפרשים בוודאי יהיו גדולים עוד יותר. (לחץ למחקר)
מחקר נוסף שבדק את הרגלי התזונה של מהגרים יפאנים שהיגרו לארה"ב מצא ששיעור מחלת הסוכרת אצלם הוא פי 4 מאחיהם בני גילם היפאנים, ביפן. (לחץ למחקר)

על כן, חשוב להבין כי שינוי אורח החיים ואיתו גם התפריט התזונתי הוא הבסיס לטיפול מוצלח בסוכרת. סוכרת קשורה באופן ישיר לצריכת מזון מעובד, עתיר בפחמימות מזוקקות, עודף שומנים וחלבונים מן החי, במיוחד כאשר אוכל זה מגיע בצורה מתועשת ומהירה (ג'אנק פוד). בדיקות קליניות הניבו והוכיחו מעל כל צל של ספק שהטיפול הטבעי מוצלח, יעיל ובעל השפעת ריפוי טובה יותר ביחס לטיפול התרופתי המערבי.

דגשים כללים

ההנחיות הבאות הן כלליות (מומלץ להתאים לכל מטופל/ת את התפריט הנכון עבורו בהתייחס לגורמים השונים: מין, משקל, גובה, היסטוריה משפחתית, פעילות גופנית, תרופות, מחלות רקע נוספות וכו') – מומלץ להיוועץ עם מטפל טבעי ומנוסה בתחום.

תזונה מזרחית – מסורתית

באופן כללי ישנן 2 דיאטות עיקריות ומומלץ לבדוק את ההתאמה עם מטפל מוסמך בלבד!
הדיאטה הראשונה הינה התזונה המזרחית – מסורתית, כאשר רוב התפריט מגיע מעולם הצומח. תזונה מזרחית – מסורתית הראתה מעל כל ספק יכולת להפוך את הקערה על פיה ולמגר את התקדמות הסוכרת. התפריט יכלול מזון מלא ועדיף לכמה שיותר קרוב לצורה שבה הוא גדל כגון: קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות, גרעינים, זרעים, אגוזים, שמן זית ודגי ים.

דיאטה קטוגנית

הדיאטה הקטוגנית הינה שיטת תזונה וותיקה אשר עוברת תחייה מחודשת וצוברת תאוצה רבה בשנים האחרונות.
במקור שימשה הדיאטה לטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות בילדים, מכיוון שהיא הפחיתה את התדירות והעוצמה של ההתקפים.
כיום נוספו מחקרים חדשים בתחומים רבים והדיאטה הפכה להיות נפוצה מאוד, כאשר אנשים הבינו שהיא שימושית ויעילה לכל כך הרבה בעיות כגון רמות סוכר גבוהות, הפחתת תנגודת לאינסולין, ירידה במשקל ובעיות נוספות.

דיאטה קטוגנית עובדת על אספקת דלק לתאים מגופי קטו ולא מגלוקוז ובכך רמות הסוכר והאינסולין יורדות. התהליך זהה למה שראינו למעלה בקטואצידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית) אך כאשר עושים אותו באופן מבוקר עם מעקב וניטור מדדים הוא לא יזיק לנו.
המעבר להפקת אנרגיה משומנים במקום מפחמימות לוקח 2 עד 4 ימים (תלוי במסת הגוף האישית) ובתנאי שכמות הפחמימות בתפריט יהיה עד 5% ביום. תהליך הקטוזיס ימשך כל עוד לא חוזרים לאכול פחמימות בכמות גבוהה יותר.
כאן נקדים ונאמר שקל מאוד לחרוג מ 5% פחמימות ביום, לאדם בתפריט ממוצע 5% פחמימה = 20-50 גרם פחמימה ביום. לצורך הדוגמא בננה אחת מכילה 23 גרם פחמימה, תפו"ע אחד מכיל 14 גרם פחמימה.
התפריט הקטוגני אמור להכיל בממוצע 75% שומן, 20% חלבון, 5% פחמימה. תפריט שכזה מפחית את הרגשת הרעב לכן אין ספירת קלוריות בדיאטה. אם החלטתם לנסות את הדיאטה הקטוגנית מומלץ לבדוק את הרכב התפריט שלכם במחשבון מזון איכותי –cronometer.com לפחות בימים הראשונים עד שתבנו לכם את התפריט שעושה לכם טוב. אגב מחשבון המזון יסייע לנו גם לבדוק שאין לנו חוסרים של וויטמינים ומינרלים בתפריט. אם ישנם חוסרים אין צורך להפסיק את הדיאטה, אך כן מומלץ להשלימם עם תוספי תזונה בהתאמה.

מדד אינדקס גליקמי – GI

במחלת הסוכרת יש להקפיד במיוחד על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך!
ניתן להיכנס לאתר של אוניברסיטת סידני לבדיקת אינדקס גליקמי של המזונות – Glycemicindex.com

מדד עומס גליקמי – GL

במחלת הסוכרת יש להקפיד במיוחד על העומס הגליקמי!
ניתן להיכנס לאתר של אוניברסיטת סידני לבדיקת העומס הגליקמי של המזונות – Glycemicindex.com

יתר כולסטרול והיפרליפידמיה

מלבד מחלת הסוכרת בדר"כ בהמשך הדרך המטופל יסבול גם מיתר כולסטרול והיפרליפידמיה ולכן יש לזכור שלמרות שבשר ועוף הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, הם עדיין פוגעים בכלי הדם, בתפקוד הלבבי והכלייתי (עודף חלבון מהחי מכביד על הכליות), ובכך מגדילים את הסיכון לסיבוכי המחלה. על כן מומלץ לצמצם את צריכת המזון מהחי על כל סוגיו כולל אורגני.

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים חשובים כאחד) מסייעים בהורדה של האינדקס הגליקמי, תורמים לתחושת השובע, מסדירים את פעילות המעיים ועוזרים בהפחתת רמות הסוכר והכולסטרול בדם ע"י עיכוב ספיגת הפחמימות והשומנים מהמעיים אל זרם הדם. ע"מ שנוכל לספק לגופנו את כמות הסיביים הנחוצה לו אנו חייבים לעבור לתזונה מלאה וטבעית. ההמלצות האחרונות קובעות שצריך לצרוך ביום כמות של 35-50 גרם סיבים תזונתיים (נציין שצריכת הסיבים חסרה מאוד בתזונה המערבית המודרנית ועומדת כיום על כשליש מההמלצה).
מקורות טובים לסיבים תזונתיים: קטניות, דגנים מלאים, זרעים ואגוזים, ירקות ופירות על קליפתם (במיוחד פירות יער, תפוח עץ ירוק, אגסים, שזיפים). מחקר חשוב הראה כי תוספת של סיבים (כתוסף תזונה) לבדם ללא שום שינוי נוסף בתזונה הקטינה את כמות האינסולין לשליש מהמינון הנדרש! ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות אפשר ורצוי להוסיף סיבים כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

חומצות שומן

מחקרים רבים מראים שהורדה בכמות השומן בתזונה מורידה בצורה משמעותית את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2. נמצא ששומן רווי (קיים בכל המזונות מעולם החי) ושומן טראנס (קיים בכל המזונות המתועשים – ג'אנק פוד) קשורים באופן ישיר להתפתחות המחלה. עוד נמצא שעודף שומן רווי, עודפי אומגה 6 וחוסר בחומצות שומן אומגה 3, נמצאו כמעודדות אי סבילות לאינסולין. החוקרים ממש מצביעים על הסיבה ויודעים להגיד שלשומן יש השפעה ישירה על הרכב הממברנה של התא. עודף שומנים רווים ומחסור בשומנים בריאים, פוגעים בנוזליות ובהרכב מעטפת הממברנה של התא, בכך מביא הדבר לפגיעה בתהליך הקשירה של האינסולין לקולטן שנמצא על קרום התא.
במחקר אחר נמצא ששומן טראנס מעודד פעילות זאת במיוחד, שומן טראנס פוגע גם ביכולת הגוף להשתמש בחומצות שומן חיוניות.
חומצות שומן חשובות לפעילות התקינה של שלל מערכות הגוף ועל כן ההמלצה היא לצרוך חומצות שומן חיוניות (עדיף ממקור צמחי או דגי ים). נמצא שצריכה ביחס הנכון של 1:1 של חומצות שומן חיוניות מול חומצות שומן רוויות מורידה באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת ומשפרת את סיכוי ההחלמה. שיפור היחס בין חומצות השומן חשוב מאוד ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות לשילובם בתפריט ולצמצום השומנים הרווים, אפשר ורצוי להוסיף חומצת שומן אומגה 3 כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים)

נמצא במחקרים רבים שפלאק טרשתי מחומצן בדפנות העורקים מחמיר את המחלה בעיקר עקב פגיעה בדופן כלי הדם (רקמת האנדותל) ועלול להוביל להתפתחות דלקת מקומית. כאן נכנסים למשחק נוגדי החמצון – האנטי אוקסידנטים. הם מגנים מפני חמצון הרובד הטרשתי ובכך מפחיתים סיבוכים כגון הזדקנות מוקדמת והרס כלי הדם. חשוב להבין כי הרכב הפלאק הטרשתי (אשר מורכב מפסולת תאית, תאי דם מתים, פסולת מטבולית אקסוגנית ואנדוגנית, חלקיקי שומן LDL, פיברין, חלקיקי סידן ועוד) נוטה להתחמצן במהירות, חומרים אלו נקראים בשפה המקצועית חומרים בעלי תגובה חמצונית גבוהה (reactive oxigen species) וברגע שחומרים אלו מתחמצנים (במיוחד אצל אדם עם סוכרת סוג 2) הם יגרמו נזק ישיר לרקמת כלי הדם ולאלסטיות שלה, דבר אשר יחיש את סיבוכי המחלה שראינו קודם.
תוספת של נוגדי חמצון חשוב וקריטי לחולי סוכרת סוג 2 במיוחד לאלו שכבר סובלים מסיבוכי המחלה ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות לשינויים בתפריט אפשר ורצוי להוסיף אותם כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

סטרס

ישנם מיקרים רבים שמחלת הסוכרת מגיע על רק של חוויה קשה (טראומה) למרות שהמטופל אוכל תפריט יחסית בריא שאיננו אמור לשקף מחלה מטבולית. טראומה, אפילו חד פעמית עלולה לשבש את הציר ההורמונלי ובהתאמה לכך התאים מתכווצים ורמות סוכר גבוהות בדם יופיעו. בכדי לפצות על כך הגוף משחרר עודפים של הורמוני הדחק מבלוטות האדרנל, אלו לאורך זמן יגרמו לחוסר איזון אנדוקריני עוד יותר אשר עלולות לגרום לבעיות נוספות וכך רמת הסטרס עולה עוד יותר. לימוד טכניקות הרפיה והתמודדות עם סטרס הינו חשוב, והוא חלק בלתי נפרד בטיפול במחלת הסוכרת. מומלץ להדריך את המטופל למצוא תחביב או שניים ולעסוק בהם באופן קבוע במהלך שיגרת היום. במידה ורמות הסטרס גבוהות במיוחד אצל המטופל ואין ביכולתו להורידם באופן עצמי מומלץ לשלב צמחי מרפא אשר מאזנים את רמות הורמוני הדחק כגון צמחים אדפטוגנים.

פעילות גופנית

ספורט הוכח מעבר לכל ספק כחיוני לטיפול בסוכרת סוג 1 וסוג 2. נמצא שפעילות גופנית מתונה משפרת את סבילות התאים לאינסולין על ידי הגדלת מספר הרצפטורים לאינסולין על ממברנת התא. תנועה עוזרת בהורדה במשקל, מגבירה את מסת שריר הגוף ובכך מגדילה כמות את המיטוכונדריות ובתוך כך את ניצול הגלוקוז על ידי תאי השריר (ככל שיש יותר רקמת שריר, כך קל יותר לשמור על רמות סוכר מאוזנות), משפרת תמונת שומנים בדם ובכך עוזרת לשמור על כלי דם תקינים, מפחיתה סטרס ועוד.
ההמלצה: פעילות אירובית, אנאירובית כאחד – יום יום לפחות כשעה.

צום לסירוגין

בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים, עבודות ותצפיות קליניות וניסיון מוכח מהקליניקה מצביע על כך כי צום לסירוגין מועיל לאיזון רמות הסוכר. שליטה בזמני אכילה מרגילה את מערכות הגוף לחשוב אחרת. צום לסירוגין יועיל עוד יותר לבעלי עודף משקל. הרעיון הוא לתת לגוף זמן מנוחה מהתעסקות עם עיכול המזון ולכן זמני האכילה המומלצים הם מינימום 12 שעות אכילה ו 12 שעות צום. מחקרים הראו שככול שנגדיל את משך הצום ל 16/8, 18/6, 20/4 נקבל הורדה במשקל ובערכי הסוכר עוד יותר.
טיפ נוסף וחשוב, לסיים לאכול לפחות 4 שעות לפני שנכנסים לישון כיוון שחילוף החומרים בלילה הופך להיות איטי יותר (עד פי 8 מאשר ביום) ואם אוכלים סמוך לשינה צוברים יותר משקל גוף.

תוספי תזונה

להלן 4 התוספים החשובים ביותר לחולי סוכרת סוג 2 (יש לשים לב שאין התנגשות עם תרופות שהמטופל צורך)

תוסף 1: כרום

עיקר עבודת הכרום בגופנו הוא השתתפותו במטבוליזם של גלוקוז. הכרום נקשר לרצפטורים בממברנת התא ומאפשר פתח למולקולת הגלוקוז להיכנס פנימה ללא אינסולין כלל. ישנה מציאות שחולה סכרת הנוטל כרום יוכל להפחית את כמות התרופות, ומנגד יכול להגיע עד למצב של תת סוכר בדם (ולכן חשוב להיוועץ עם איש מקצוע מוסמך). הכרום מתפנה מגופנו דרך הכליות די בקלות ולכן תרופות משתנות מפחיתות את ריכוזו בדם. בנוסף קליטתו מן המזון דלה מאוד ופוחתת עוד יותר עם הגיל ולכן אנשים מבוגרים יסבלו מרמות נמוכות שלו בדם, במיוחד חולי סוכרת ויתר לחץ דם גבוה. כרום מסייע גם בהפחתת הכמיהה לסוכר ולפחמימות מזוקקות. יעיל גם ברמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים – ע"י ניצול שריפת שומנים.
מקורות במזון: שמרי בירה, גריסים (שעורה), שיבולת שועל, מולסה, פטריות, אגוזים, ירקות שורש, ענבים, יין.
חשוב לדעת שבאופן כללי ירקות ופירות מכילים מעט מאוד כרום.
מינון מומלץ: 200-500 מק"ג ליום. חולה סוכרת עם רמות גבוהות במיוחד יכול ליטול עד 1000 מק"ג. יש ליטול בסמוך לארוחות.

תוסף 2: חומצת שומן אומגה 3

אומגה 3 מעודדות יצור חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים (מסוג PG1+PG3) הנחשבים לנוגדי דלקת חשובים בגופנו ובתוך כך מעכבות את פעולת מתווכי הדלקת (מסוג PG2). בנוסף הן נדרשות לתפקוד התקין של הורמוני הגוף ואינסולין בכלל. הן מסייעות להילחם בהיפרכולסטרולמיה, מחזקות את מעטפת ממברנת התא, תומכות במערכת העצבים ומפחיתות סטרס.
מקורות מהצומח: אצות, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, אגוזי מלך.
מקורות מהחי: דגים (בעיקר דגי בר), סלמון, מקרל, הליבוט, טונה והרינג.
מינון מומלץ: 2-3 גרם (EPA+DHA) ביום.

תוסף 3: חומצה אלפא ליפואית

חומצה אלפא ליפואית מיועדת לשלבים המתקדמים של המחלה כגון נוירופתיה היקפית ורטינופתיה סוכרתית. לחומצה זו יש השפעה על חילוף חומרים של סוכרים, על עידוד שיקום סיבי העצב, על שיפור זרימת הדם לעצבים הפריפריים והגברת רגישות התאים לאינסולין. חומצה אלפא ליפואית משמשת גם כנוגדת חמצון רבת עוצמה, היא חודרת דרך מחסום הדם מוח (B.B.B) ומונעת נזק של רדיקלים חופשיים בתאי המוח. יתרונה ע"פ נוגדי החמצון האחרים שהיא עובדת הן בפזה שומנית והן בפזה מיימית ועל כן יכולה לטפל ברדיקלים מחוץ לתא ובתוכו. היא יודעת למחזר פעילות של וויטמין C וויטמין E. חומצה אלפא ליפואית מיוצרת בגוף – בכבד בכמות מועטה וכמובן שיצורה הולך ופוחת עם הגיל. במחקרים נמצא שיפור משמעותי בהגלדת פצעים היקפיים, העלאת ריכוז נוגדי החמצון בדם ועצירת הירידה בראייה.
מקורות מומלצים במזון: ברוקולי, כרוב (ויתר המצליבים), ירקות שורש, אפונה, עגבנייה.
מינון מומלץ: 600-1200 מ"ג ביום.

תוסף 4: סיבים תזונתיים

כאמור מסייעים בהורדה של האינדקס הגליקמי, תורמים לתחושת השובע, מסדירים את פעילות המעיים ועוזרים בהפחתת רמות הסוכר והכולסטרול בדם ע"י עיכוב ספיגת הפחמימות והשומנים מהמעיים אל זרם הדם.
סיבי פסיליום, גואר גאם, סובין שיבולת שועל, פקטין טבעי, גלוקומאנן (משורש ה konjac) ועוד יעשו את העבודה מצוין.
מינון מומלץ: 5-15 גרם ביום. את הפסיליום שותים עם כוס מים גדולה. את סיבי הגואר גאם בדר"כ מפזרים באוכל, הם מתמוססים היטב. קיים גם בכמוסות, חשוב לשתות עם הרבה מים בזמן נטילת הסיבים.

צמחי מרפא

צמחי מרפא יכולים לסייע במחלת הסוכרת במנגנונים שונים עד כדי סילוק הטיפול התרופתי מהתמונה. רוצים לדעת אילו צמחים מרפא יכולים לעזור לכם הצטרפו אלינו ללימודי נטורופתיה ו/או הרבליסט קליני ובוא להיות הרופאים של עצמכם!

נגישות
עגלת קניות0
אין מוצרים בסל
המשך לקנות
0

הטופס נשלח בהצלחה!