אלרגיה ורגישות למזונות

רקע כללי

אלרגיה או רגישות למזון היא למעשה תגובת יתר של מערכת החיסון כנגד חומרים שונים שאותם היא מזהה כמזיקים לגוף. חומרים אלו על לא עוול בכפם מקבלים את התואר "אלרגניים". החומרים כוללים מגוון רחב, בעיקר של חלבונים (כגון חלבון הקזאין בחלב הפרה, חלבון האלבומין בביצה, חלבון הגלוטן בדגנים, אגוזים, בוטנים, שומשום ועוד). חשוב לדעת כי מלבד רכיבים בתזונה, ישנם מולקולות כימיות נוספות שעלולות לגרום לאלרגיה וגירויים במערכות הגוף השונות (למשל אבקני צמחים, תרופות ועוד רעלניים סביבתיים) אך במאמר זה נדבר רק על אלרגיה ורגישות למזון.
ע"פ הסטטיסטיקה בעולם המערבי לפחות 30% מהמצבים הכרוניים כגון בעיות בעור, רגישות ודלקות במערכת העיכול, הפרעות וחולשה חיסונית ועוד הרבה בעיות מגיעות ממקור אלרגני ומומלץ מאוד לבדוק זאת כשעולה חשד.

אלרגיה תבוא לידי ביטוי כאשר נוגדני מערכת החיסון מסוג (אימונוגלובולין Ige – E) יעלו ויתחילו לתקוף את החומר "הזר". הדבר יגרור שרשרת של פעולות עד להפעלת תאי הפיטום (Mast cells) שבתורם גורמים להפרשת חומרים רבים שהעיקרי שבהם נקרא היסטמין (Histamine). היסטמין נוצר בתאים על ידי חומצת האמינו החיונית היסטידין (Histidine) ושחרורו קשור כאמור לתגובות אלרגיות אשר גוררות אחריהן תגובה דלקתית בגוף.

השפעת ההיסטמין עובדת כמובן דרך רצפטורים, אשר מסווגים למספר 4 קבוצות עיקריות:

איך מתבטאת אלרגיה?

אלרגיה יכולה להתבטא בצורות שונות וברמות חומרה שונות. אלרגיה חריפה בדר"כ תתפתח סמוך למועד החשיפה לאלרגן ועלולה לגרום לסיכון חיים. לעומת זאת אלרגיה מתמשכת נחשבת לקלה יותר וכוללת תסמינים רבים שאנשים חיים עימם וחלקם אפילו לא מודעים להיותם אלרגיים. אלרגיות נפוצות כוללות כאבי ראש, עייפות כרונית, פריחה, גרד בגוף או בחלל הגרון, גודש במערכת הנשימה, נזלת, דמע, התעטשויות רבות, הקאות ועוד, הסימן הראשון שצריך להדליק נורה אדומה היא היא שהגוף בוחר לעשות כל מיני פעולות על מנת להרחיק את מקור החומר "הזר" שפלש לתוכו.
חשוב להדגיש שפתולוגיות כגון "מחלות זיהומיות" (דלקות גרון ואוזניים, ברונכיטיס, סינוסיטיס וכו'), "מחלות אוטואימוניות (דלקות מעיים, האשימוטו, אטופיק דרמטיטיס וכו') והפרעות מטבוליות (מעיי רגיז, שלשולים, סרטן לימפה וכו') יכולות להיגרם מאלרגיה כרונית למזון או לרעלים סביבתיים אחרים. שוב הדבר מרמז לנו שהגוף חכם אך גדוש ופשוט מנסה להיפטר מהרעלים.

שכיחות אלרגיה למזונות עלתה באופן משמעותי בעשור האחרון, במיוחד בקרב ילדים, נתון המעורר חשד בפני עצמו כנגד תעשיית המזון, החיסונים ואורח החיים המשפחתי – מערבי הקלוקל (אך לא כאן המקום להרחיב בנושא). למרבה המזל, מרבית מקרי האלרגיה למזון יחלפו עם הזמן (במיוחד בילדים קטנים עד גיל 5) ולכן רצוי להיות במעקב מסודר עם מטפל מוסמך לדעת האם, איך ומתי האלרגיה חלפה.

אלרגיה או אי סבילות ורגישות למזון

ישנו בלבול בציבור בין אלרגיה למזון (Allergy food) לבין אי סבילות למזון (food intolerance) או רגישות למזון (food hypersensitivity). להבדיל מאלרגיה (שעלולה להיות חריפה ומתבטאת בעליית IgE), אי סבילות למזון נחשבת לבעיה "קלה" יותר אך קשה הרבה יותר לזיהוי והינה תגובה כרונית למזון או לחלק ממרכיביו אשר בדרך כלל איננה מערבת את הנוגדן IgE ולכן קשה לעלות על הבעיה בבדיקת אלרגנים אצל הרופא. כך או כך מומלץ לבצע בדיקת אלרגניים כיוון שברוב הפעמים ניתן להבחין שהנוגדן IgG גבוה, דבר המרמז לנו שיש רגישות כרונית למזונות כלשהם.
בין אם הרופא המטפל ימצא או לא ימצא את חשוד בבדיקת האלרגנים הוא ימליץ על תרופות ממשפחת האנטיהיסטמיניים או סטרואידים לבליעה ומריחה חיצונית. ברור לכולם ש"תרופות" שכאלו רק יטאטו את הבעיה מתחת לפני השטח עד שהיא תצוץ שוב בעתיד ביתר שאת!

הטיפול הטבעי – בדיקת אלרגיה למזונות

בדיקות מראות ששאריות מזון עלולות להישאר בגוף ימים רבים, וכפי שהבנו קודם בדיקת אלרגיה אצל הרופא איננה מתאימה לבדיקת רגישויות למזונות, ולכן רק באמצעות דיאטת האלימינציה תוכלו לדעת האם יש רגישות למזון כלשהו. חלק מהמטפלים חוששים לעבור את הדיאטה עם מטופליהם כי היא דורשת זמן, הרבה סבלנות ואורח רוח ובעיקר והיא לא קלה לביצוע, ולכן הם בוחרים מראש בתפריט היפואלרגני כללי שיכול לתת הטבה ואפילו מהירה יחסית. אך קחו בחשבון שרק דיאטת האלמינציה תמצא לנו את מה שחיפשנו ותפריט היפואלרגני רגיל לא.
לדיאטת האלימינציה – (Elimination diets) ישנן מס' ורסיות בקרב המטפלים הטבעיים. מתוך ניסיון רב שנים ומתוך נכונות לשיתוף פעולה והצלחות רבות אנו מעדיפים לעבוד עם המטופלים שלנו ב 2 הטכניקות הבאות:

לפני שנפרט את הדיאטה נסביר ש 2 האפשרויות משיגות את אותן התוצאות פחות או יותר, אם למטופל קשה עם האלימינציה הרגילה אז נבחר להתחיל עם "האלימינציה ההפוכה".
השיטה מורכבת מ 3 שלבים:

א – תפריט

ב – אתגור

ג – הבראה

"אלימינציה רגילה"

"אלימינציה הפוכה"

נגישות
עגלת קניות0
אין מוצרים בסל
המשך לקנות
0

הטופס נשלח בהצלחה!