אי סבילות לגלוטן – Gluten intolerance

כתיבה – אמיר לוי

המונח "ללא גלוטן" הופך לאחרונה יותר ויותר להיות מוכר באוצר המילים שלנו. כיום מאכלים ללא גלוטן נפוצים וזמינים בחנויות טבע ובמאפיות ברחבי הארץ ובעולם. כולם מכירים את מחלת הצליאק – מצב קבוע וחמור של פגיעה ברירית המעיים המתרחשת בעקבות חשיפה לגליקופרוטאין – מולקולת מזון גדולות המורכבות מסוכר הקשור לחלבון החיטה – הגלוטן, וליתר דיוק לגליאדין ולגלוטנין שנמצאים בגלוטן. אם אנשים שסובלים מרגישות לגלוטן יכניסו לגופם גלוטן מערכת החיסון תתקוף במיידי את רירית המעי, כתוצאה מכך המעי יהפוך להיות דליף ובמקרה הקל הגוף יאבד מיכולתו לעכל את המזון בצורה נאותה, דבר שיוביל גם לבעיית ספיגת נוטריאנטיים חשובים כגון ברזל, B12, וויטמינים A/D/E/K ועוד, ובמקרה הקשה יותר מערכת החיסון תתחיל ליצר נוגדנים כנגד החלבונים הנ"ל והגוף יתחיל לתקוף בטעות גם איברים דומים מבחינה מבנית.
מחקרי מעקב אחרונים הראו שישנה השפעה על איברים ורקמות נוספות מלבד הבעיות הנפוצות והמוכרות במערכת העיכול (ראו בהמשך המאמר "התסמינים הנפוצים של רגישות לגלוטן"), להלן:
המוח ומערכת העצבים (כאבי ראש ומגרנות, ערפול וחוסר ריכוז, הפרעות קשב, אלצהיימר, הפרעה טורדנית כפייתית, אוטיזם, טרשת נפוצה, פיברומיאלגיה, תסמונת העייפות הכרונית, חרדות ודיכאון), העור (אקנה, גרד ופריחות, אקזמות, פסוריאזיס), בעיות אנדוקריניות (בלוטת התריס – האשימוטו, גרייבס, לבלב – סוכרת 1 & 2) שלד ומפרקים (דלדול מסת העצם, דלקות מפרקים, חוסר תחושה בכפות הרגליים והידיים), חיסון (סינוסיטיס, דלקות גרון, דלקות אוזניים, דלקות עיניים) ועוד.

עד לפני מספר שנים היה נהוג לחשוב שרגישות לגלוטן שמורה לחולים במחלת הצליאק, ושהדבר נדיר יחסית ורק כ 1% מהאוכלוסייה יסבול מהמחלה. אך בזמן האחרון המספרים רק עולים וגואים וכיום אחד מכל 10 אנשים מדווח על רגישות במידה קלה עד חמורה לגלוטן (לפי דעת מחבר המאמר לפחות 1 מ 3 רגיש כיום לגלוטן אנשים פשוט לא יודעים לקשר את הבעיות שלהם למצב הנ"ל).
אגב משרד הבריאות האיטלקי ממליץ כיום לעשות בדיקת אבחון רגישות לגלוטן לכל ילד שנכנס לגן ממשלתי, כיוון שהמצב נעשה ממש גרוע וקיצוני בעקבות הרגישות לגלוטן במדינה.

התסמינים הנפוצים של רגישות לגלוטן

התסמינים הנפוצים של רגישות לגלוטן יתחילו כאמור במערכת העיכול ויכולים לכלול מספר רב של בעיות כגון: נפיחות וכאבי בטן, שלשולים, הקאות, ירידה במשקל, חולשה ועייפות כרונית, בעיות גדילה, אנמיה, מחלות מעיים דלקתיות, כיבים בפה וטחורים.
הדבר המשמח הוא שאם עולים על הבעיה יחסית בהתחלה רובם המוחלט של התסמינים יחלוף תוך כמה שבועות – חודשים.

גלוטן משפחת חלבונים אלימה

רוב האנשם מכירים רק את המילה גלוטן אך גלוטן כאמור הוא שם כולל של משפחת חלבונים הנמצאים במספר דגנים.
להלן כמות הגלוטן וחלבונים נוספים שנמצאים בדגנים ל 100 גרם מזון:

 

המשך המידע שמור לסטודנטים היקרים שלנו – אם אתם רוצים להיות הרופאים של הדור הבא הצטרפו אלינו ללימודי נטורופתיה!

 

בברכת בריאות איתנה – אמיר לוי, נטורופת והרבליסט קליני, מומחה לבריאות טבעית

נגישות
עגלת קניות0
אין מוצרים בסל
המשך לקנות
0

הטופס נשלח בהצלחה!