שם בוטני: Stevia rebaudiana שם לועזי: Candy leaf שם עברי: סטיביה משפחה: מורכבים
רקע כללי:
מקור הסטיביה ביבשת דרום אמריקה. עליו משמשים את תושבי המקום להמתקת התה האהוב – מָאטֶה – זוהי חליטה מסורתית עתירת קפאין של עלי צמח בשם Yerba Mate והמשקה פופולרי מאוד בארגנטינה, פרגוואי, אורוגוואי ודרום ברזיל וכאמור עלי הסטיביה ממתיקים את טעמו המר של התה המפורסם. מה שמיוחד בעלי הסטיביה שהן מפעילות את הרצפטורים לטעם המתוק על הלשון ותו לא.
נהוג להשתמש במיצוי עלי הצמח במים וכוהל (טינקטורה) להמתקת משקאות ומאכלים, אגב לתמצית הצמח המרוכזת באבקה (Extract) מתיקות הגבוהה פי 300 מסוכר!
הידעתם שכבר בשנות ה 90 של המאה הקודמת היוו מוצרי סטיביה למעלה מ 50 אחוז משוק הממתיקים ביפן! ובשנת 2000 אסרה יפן על שיווק תחליפי סוכר מלאכותיים במדינתה! ובכך נותר סטיביה כממתיק העיקרי במדינה.
לגליקוסיד המתוק העיקרי בסטיביה – Stevioside – תכונות כימיות שלא ניתן למצוא בתחליפי סוכר ובממתיקים מלאכותיים אחרים, דוגמת עמידות בחום ובחומציות. ברפואת הצמחים המודרנית נהוג לשלב את תמצית הצמח בפורמולות הכוללות תמציות צמחים בעלות טעם מר במיוחד, או בפורמולות המיועדות לילדים, על מנת לשפר את טעמו של התכשיר.
בעקבות מחקרים בנושא עלי הצמח מומלצים לחולי סוכרת ולסובלים מיתר לחץ דם גם כצמח טיפולי.
פעילות ידועה בספרות המקצועית:
Hypoglycemic – מפחית רמות סוכר בדם, סוכרת סוג 2, סוכרת הריון, טריגליצרידים גבוהים, מפחית תיאבון, מפחית חשק למתוק
*המידע מתבסס על ספרות מקצועית ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. פעילות הצמח אינה מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר. בכל שאלה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל.