שם בוטני: Achillea Millefolium שם לועזי: Yarrow שם עברי: אכילאה אלף העלה משפחה: מורכבים
רקע כללי:
אכילאה גדל באירופה, אסיה ובצפון אמריקה. לצמח ממשפחת המורכבים יש פרחים רבים וקטנים עם ריח מתוק וחזק הדומה לריח החרצית. יש סיפורים רבים על מקור שמו של הצמח, אחת האגדות היא על הלוחם היווני "אכילס" שהשתמש באכילאה לטיפול ועצירת דימומים בשדה הקרב. אגדה נוספת מספרת כי כשנולד הטבילו את אכילס התינוק עם פרחי אכילאה כנגד שמירה והגנה, מכיוון שהחזיקו אותו מהעקב לטובת הטבלת גופו, נותר קצה העקב מחוץ למים ולא נטבל ולכן היה נקודת התורפה שלו ומכאן מגיע המונח "עקב אכילס".
ברפואת הצמחים יש לו מסורת ותיקה מאוד בעיקר ברפואה האירופית והרפואה האינדיאנית. אכילאה שימש לטיפול בכאבי שיניים, הורדת חום, בעיות עיכול, כיבים, בעיות עור, עצירת דימומים, לחץ דם גבוה ועוד. הצמח מכיל חומרים רבים ומנוגדים אחד לשני כגון עפיצות מחד ונוגד עוויתות מאידך ולכן הרבליסטים רבים מתקשים בהגדרת הצמח, אולי הרפואה הסינית הכי הצליחה בהגדרתו וקבעה "שאכילאה מצליח לגרום להתכללות כוחות מנוגדים ומביא להרמוניה". ישנם גם תכשירים הומאופתיים רבים מהצמח בעיקר לעצירת דימומי ווסת, אף וכ"ו.
אינטראקציות, רעילות, תופעות לוואי, אזהרות והתוויות נגד:
בטוח לשימוש וללא תופעות לוואי במינונים המומלצים.
בטיחות שימוש בהריון, הנקה וילדים:
הריון: הצמח לא מתאים לשימוש.
הנקה: מותר לשימוש במינונים נמוכים.
ילדים: מומלץ להעלות מינונים בהדרגה איטית.
איכויות:
טעם – מריר וארומטי
מזג – מייבש
טמפרטורה – קריר
אנרגטיקה מסורתית:
מרידיאנים – כליות, כבד, טחול, ריאות
חלקי הצמח בשימוש:
פרחים, עלים.
אופני נטילה ומינונים:
תמצית נוזלית: 1:3, 45% אלכוהול, 5-15 מ"ל ביום.
תמצית יבשה: לא מומלץ לשימוש.
חליטה: 5-10 גרם ביום.
כחלק מפורמולה: 30%-25%.
מחקרים:
מחקר אוסטרי (2007) מצא כי לתמצית הצמח פעילות מפחיתת חום ודלקת (Anti-phlogistic) בתנאי מעבדה (in vitro). החוקרים קבעו, כי יש לייחס חלק מפעילות זו לעיכוב היווצרותם של חלבונים שונים הקשורים בתהליך הדלקתי.1 קבוצת המחקר האוסטרית (2006) מצאה גם כי למקטע הפלבונואידי של הצמח השפעה נוגדת עווית על המעי העקום (Ileum) של בעלי חיים (קביות).
מחקר שנערך בברזיל (2006) בדק את ההשפעה של תמצית מימית של חלקי הצמח העיליים על חולדות לאחר שהולעטו בחומרים הגורמים לכיבים עיכוליים. נמצא כי התמצית מגנה על רירית המעי מפני פגיעה אקוטית, ומסייעת בריפוי נזקים כרוניים. במקביל לממצאים אלו לא נצפו סימני רעילות כלשהי של תמצית הצמח גם בתום טיפול ממושך.
מחקר שנערך בפקיסטן (2006) בסוגים אחדים של בעלי חיים מצא כי לתמצית הצמח פעילות מגנה על הכבד (Hepato-protective). מתן של התמצית (300 מ"ג/ק"ג) לפני חשיפת עכברים לרעלים הפחיתה את אחוז התמותה שלהם מ-100% ל-40%. בבדיקות נוספות של הכבד נמצא כי התמצית מנעה פגיעות מבניות ותפקודיות באיבר. החוקרים משערים, כי חלק מפעילות זו של הצמח היא תוצאה של חסימת תעלות סידן.
מחקר קנדי (2006) בדק את מנגנון הפעולה נוגד הגידולים של פלבונואיד שבודד מן הצמח בשם Casticin. נמצא כי פלבנואיד זה פועל בכמה מנגנונים על מנת לגרום לעיכוב בגדילת התאים ולעידוד תהליך של אפופטוזיס (מוות תאי). החוקרים משערים כי Casticin עשוי לשמש בעתיד לטיפול במצבים סרטניים.
מחקר טורקי (2003) בתנאי מעבדה (in vitro) מצא כי לשמן האתרי של הצמח פעילות נוגדת-חמצון כנגד מספר רעלנים ידועים, כמו גם פעילות אנטי-בקטריאלית כנגד מספר חיידקים נפוצים.
*המידע מתבסס על ספרות מקצועית ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. פעילות הצמח אינה מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר. בכל שאלה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל.