שם בוטני: Ephedra sinica
שם סיני: Ma Huang שם עברי: שרביטן סיני משפחה: שרביטניים
רקע כללי:
אפדרה הינו שיח קטן שנפוץ ברפואה הסינית וגדל בר ברחבי אסיה. פירחתו קטנה וצהובה ופרותיו בצבע אדום. בארץ ישראל המין הנפוץ הוא שרביטן מצוי – Ephedra foeminea ופעולתו דומה למין הסיני.
הצמח מכיל חומרים בשם אלקלואידים עוצמתיים ביותר כגון Ephedrine , Pseudoephedrine , Methylephedrine חומרים אלו הינם נגזרות של אפדרין אשר הופק במקור מהצמח וכיום משמשים כתרופות רבות ברפואה המערבית בעיקר לטיפול בהרחבת הסמפונות ולדרכי הנשימה.
לאפדרה עוצמת פעילות חזקה מאוד, ברפואה המסורתית משמש כמסלק חום ומייבש לחות והוא מותווה בעיקר לטיפול במצבים אלרגיים ועוויתיים של מערכת הנשימה כגון אסתמה וברונכיטיס.
אפדרה נמצא ברשימת הצמחים האסורים לשימוש בארץ ישראל.
ניסוי קליני שנערך בארה"ב (2001) בדק את ההשפעה של תערובת צמחית שהכילה אפדרה וגוארנה על 67 בני אדם הסובלים מהשמנת יתר. נמצא כי בקרב קבוצת המחקר חלה ירידה במשקל (4 ק"ג לעומת עלייה של 0.8 ק"ג בקבוצת הביקורת) וכן באחוזי השומן בגוף (ירידה של 2.1% לעומת עליה של 0.2% בקבוצת הביקורת). כמו כן נרשמה ירידה גדולה יותר בהיקף המותניים וברמות הטריגליצרידים בקבוצת המחקר.
מחקר יפני (1998) מצא כי המרכיב הפעיל בצמח, Ephedrine, גרם לעלייה משמעותית בטמפרטורת הגוף ולעלייה חזקה בתהליך ההזעה.
השפעתו של הצמח נבדקה במחקר סיני (1988) שכלל מעקב במשך 3 שנים אחר 14 חולים אסטמתיים כרוניים בגילים 22-50 שטופלו עם תמצית הצמח. בשאלונים שענו המשתתפים נמצא שיפור משמעותי באיכות החיים, בתסמינים הקליניים ובתפקוד ריאתי לאורך כל תקופת הניסוי. בנוסף נמצאה הפחתה משמעותית בשימוש בתרופות סטרואידיאליות סינטטיות ובמרחיבי סימפונות, עד כדי הפסקה מוחלטת בשימוש בהם בחלק מהמקרים. במהלך המעקב נצפו תופעות לוואי קלות כגון כאבי ראש ויובש בפה.
*המידע מתבסס על ספרות מקצועית ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. פעילות הצמח אינה מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר. בכל שאלה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל.