הזוהר הקדוש מחלק את פנימיות ספירת הכתר לשלוש דרגות זו למעלה מזו – אמונה, תענוג ורצון. הראש הראשון בכתר הוא האמונה – האמונה בהשם יתברך שהוא "היה, הווה ויהיה" וכפי שנמסר למשה רבנו, בסוד "אהיה אשר אהיה" (שמות ג' יד'). אמונה פשוטה ותמימה עד כדי מסירת נפשו של האדם כאשר הוא נדרש למבחן באמונתו בחייו ובמותו. דרגה זו איננה יכולה להיות מובנת דרך השכל כיוון שהיא נמצאת מעליו. האמונה פשוט נמצאת שם וזה מה שמקיים את עם ישראל כבר אלפי שנים, אולי כעם הכי קטן אך כמשפחה הכי גדולה.
תענוג
הראש השני בכתר הוא תענוג – כתוב ש"עולם הבא אין בו לא אכילה ולא שתייה, אלא צדיקים יושבים ועטרותיהן בראשיהם ונהנין מזיו השכינה" (ברכות יז' א'). ידוע שיש כל מיני תענוגים בעולם הזה ואפשר לחלקם ל 2 מיני תענוג באופן כללי – תענוג גשמי ותענוג רוחני. כולם מכירים עונג חומרי ואין צורך להרחיב בנושא, ומן הצד השני יש המבקשים עונג רוחני בכל מיני צורות ואופנים. אך הראש השני בכתר מתכוון לתענוג שלמעלה מתענוג גשמי ורוחני. תענוג אשר בו אני נמצא בגן העדן כבר בעולם הזה! ידוע מה שכתוב בגמרא "שבת, אחד משישים לעולם הבא" (ברכות נז' ב), אם כן איך מגיעים לדרגה הזאת? הדרך העיקרית ע"פ חז"ל היא להיות למעלה מן הטבע ולשבר את המידות ואת ההליכות שלי. ככתוב "אז תתענג על ה'…" (ישעיהו נח' יד). חישבו אם השם יתברך ברא את כל התענוגים שקיימים אז בשביל לקבל ולהרגיש את המקסימום לכו אל "מקור כל התענוגים" (ספר התניא). עונג מתוקן הוא הטריגר העיקרי להביא את הרצון לפעולה!
רצון
הראש השלישי בכתר הוא הרצון – הרצון הוא הכוח המניע לכל פעולות האדם. אדם שרצונותיו גלויים לו יעשה את פעולותיו באנרגיות חיוביות ובשמחה מתוך רצון לשנות, להועיל, להשפיע וכדומה.
מנגד אדם שרצונותיו מעורפלים יעשה את פעולותיו ללא חשק, בחוסר חיות ומתוך הרגלים קרים ושגרתיים, כמו על אוטומט. חשוב שאדם שאיננו מודע לרצונותיו ופועל מתוך שגרת חייו, יעצור לרגע, יתבונן וישאל האם אלו רצונותיי, האם אלו דעותיי ושאיפותיי באמת… מה המטרה שלשמה הגעתי לעולם הזה? והאם אני פועל בכיוון הנכון להשגת המטרה האמיתית שלי!
אני רוצה לנשום
כולנו מכירים את הביטוי "משהו פה מסריח" – אני לא רואה זאת באופן ברור אך אני חש שמשהו לא תקין בעולם, במדינה, בעבודה, בבית, בעצמי… ספירת הכתר אחראית על מע' הנשימה.
מע' הנשימה מצביעה על הקשר שלי עם הסביבה ועם ה'. הריאות והסמפונות, האף והסינוסים מייצגים את מרחב המחיה שלי. כאשר יש קושי ו/או פתולוגיה במערכת הנשימה אנו צריכים לבדוק עם עצמנו, מה מגביל אותי? למה אני מרגיש "חנוק"? יש משהו או מישהו שמפריע לנשמה שלי מלהגיע למטרה שלי? מהו הגורם שלא מאפשר לי לנשום-להתרחב-לפעול-להתקדם?
אני יכול סוף סוף לנשום
איך נרפא את מע' הנשימה ונתקן את ספירת הכתר? נביט פנימה ונשאל את השאלה האמיצה והעמוקה ביותר שאני יכול לשאול את עצמי – מה רצון השם יתברך ממני?…
כתוב בפרקי אבות (פרק ב' משנה ד') "הוּא הָיָה אוֹמֵר: עֲשֵׂה רְצוֹנוֹ כִּרְצוֹנֶךָ, כְּדֵי שֶׁיַּעֲשֶׂה רְצוֹנְךָ כִּרְצוֹנוֹ. בַּטֵּל רְצוֹנְךָ מִפְּנֵי רְצוֹנוֹ, כְּדֵי שֶׁיְּבַטֵּל רְצוֹן אֲחֵרִים מִפְּנֵי רְצוֹנֶךָ." ובלשון ספר התניא (פרק לו') "תכלית בריאת עולם הזה הוא שנתאווה הקב"ה להיות לו דירהבתחתונים".
ה' מעביר לנו מסרים כל הזמן, ה' שוכן כאן אתנו ("ושכנתי בתוכם", שמות כ"ה, ח'), הוא נמצא בתוכנו, קב"ה ואורייתא וישראל כולא חד הוא, כך כתוב! אם כך בואו ונעשה את רצונו והוא ישים לכולנו כתר על הראש.
כתיבה: אמיר לוי, נטורופת והרבליסט קליני – מנהל המרכז לרפואה טבעית – www.medicalherbs.co.il