וויטמין E  – טוקופרול

 

בשנת 1936 הצליחו חוקרים לבודד את הוויטמין משמן נבט החיטה. השם טוקופרול נובע מהמילים היווניות לידה (טוקו) לקדם (פרו) והסימול הכימי (אול ol). החוקרים מצאו שהוויטמין יכול לפתור בעיות עקרות והפלות אצל חולדות. וויטמין E מסיס בסביבה שומנית.

בטבע קיימות 8 צורות של וויטמין E:  4 טוקופרולים ו-4 טוקוטיראנולים. ניתן למצוא אותן גם בשוק תוספי התזונה, במצבו הטבעי הוא יקרא לדוגמא (D טוקופרול) ובמצבו הסינטטי יקרא (DL טוקופרול). 4 הטוקופרולים הפעילים בגוף האדם הינם: α (אלפא), β (בטא), γ (גמא), δ (דלתא).

כאמור הוויטמין מסיס בשמן ומאוחסן בגופנו בתאי השומן, בעור, בכבד, בשרירים, בבלוטות האדרנל, באשכים ובשחלות. הוויטמין יכול להיספג גם דרך הריריות וגם דרך העור במריחה חיצונית. הוויטמין רגיש לחום, אור וחמצון, כמו כן שמנים או שומנים מקולקלים ותרופות להורדת כולסטרול מצמצמים את ספיגתו.

מקורות בתזונה:

המקורות הטובים ביותר לוויטמין הינם מהצומח: שמנים צמחיים (זית, נבט חיטה, אבוקדו, חמניות, חריע, תירס, כותנה, סויה), בוטנים, שקדים, פקאנים, שומשום, פשתן, צ'יה, נבטי חיטה, אורז חום, גריסי פנינה, קיווי, תרד, ברוקולי, חלמון ביצה.

10 התפקידים העיקריים של וויטמין E  – טוקופרול:

  1. אנטי אוקסידנט (נוגד חמצון) מגן על ממברנות התא ועל מערכות גוף רבות, בין היתר ע"י שיפעול האנזים גלוטטיון פראוקסידאז (נוגד חמצון משמעותי אשר מיוצר בגופנו באופן טבעי).

  2. מסייע לשמירה על הלב וכלי הדם ע"י עיכוב תהליכי חמצון הגורמים לפלאק טרשתי ולהתלכדות טסיות.

  3. עוזר באספקת חמצן לתאים ובעיקר לשרירים, משמש בתהליכי יצירת אנרגיה בתאים במיוחד בשריר הלב, מיצב ומאזן הפרעות קצב.

  4. מרחיב ומרחיב את כלי הדם וע"י כך משפיע בצורה מתונה להפחתת לחץ הדם.

  5. משתתף בייצור ובשמירה על הורמונים שומניים, חיוני ביצירת הורמוני יותרת הכליה, היפופיזה והורמוני המין. וכן נמצא כמסייע לבעיות פוריות הן לגבר והן לאישה.

  6. מקל על תופעות גיל המעבר (גלי חום, שינויי מצב רוח, יובש וגינאלי).

  7. עוזר בשמירת הריון ומניעת מומים מולדים.

  8. עוזר בהעלמת ומניעת צלקות ובעיות עור (מריחה חיצונית).

  9. עוזר בספיגה יעילה של ויטמין A ומאפשר את אגירתו.

  10. נמצא כמפחית סיכון לסוגי סרטן, בייחוד של צוואר הרחם.

שילובים סינרגטיים:

מינונים:

אזהרות והתוויות נגד:

כתיבה ועריכה – אמיר לוי, נטורופת והרבליסט קליני – מנהל המרכז לרפואה טבעית

 

References – מקורות

  1. Traber MG. Vitamin E. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2006;396-411.
  2. Traber MG. Vitamin E regulatory mechanisms. Annu Rev Nutr 2007;27:347-62. [PubMed abstract]
  3. Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienols: vitamin E beyond tocopherols. Life Sci 2006;78:2088-98. [PubMed abstract]
  4. Dietrich M, Traber MG, Jacques PF, Cross CE, Hu Y, Block G. Does γ-tocopherol play a role in the primary prevention of heart disease and cancer? A review. Am J Coll Nutr 2006;25:292-9. [PubMed abstract]
  5. Verhagen H, Buijsse B, Jansen E, Bueno-de-Mesquita B. The state of antioxidant affairs. Nutr Today 2006;41:244-50.
  6. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  7. U.S. Food and Drug Administration. Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels. 2016.
  8. U.S. Food and Drug Administration. Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels and Serving Sizes of Foods That Can Reasonably Be Consumed at One Eating Occasion; Dual-Column Labeling; Updating, Modifying, and Establishing Certain Reference Amounts Customarily Consumed; Serving Size for Breath Mints; and Technical Amendments; Proposed Extension of Compliance Dates. 2017.
  9. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019.
  10. U.S. Food and Drug Administration. Guidance for Industry: A Food Labeling Guide (14. Appendix F: Calculate the Percent Daily Value for the Appropriate Nutrients). 2013.
  11. Ford ES, Ajani UA, Mokdad AH. Brief communication: the prevalence of high intake of vitamin E from the use of supplements among U.S. adults. Ann Intern Med 2005;143:116-20. [PubMed abstract]
  12. Gao X, Wilde PE, Lichtenstein AH, Bermudez OI, Tucker KL. The maximal amount of dietary á-tocopherol intake in U.S. adults (NHANES 2001-2002). J Nutr 2006;136:1021-6. [PubMed abstract]
  13. Interagency Board for Nutrition Monitoring and Related Research. Third Report on Nutrition Monitoring in the United States. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 1995.
  14. Brion LP, Bell EF, Raghuveer TS. Vitamin E supplementation for prevention of morbidity and mortality in preterm infants. Cochrane Database Syst Rev;4:CD003665. [PubMed abstract]
  15. Kowdley KV, Mason JB, Meydani SN, Cornwall S, Grand RJ. Vitamin E deficiency and impaired cellular immunity related to intestinal fat malabsorption. Gastroenterology 1992;102:2139-42. [PubMed abstract]
  16. Tanyel MC, Mancano LD. Neurologic findings in vitamin E deficiency. Am Fam Physician 1997;55:197-201. [PubMed abstract]
  17. Cavalier L, Ouahchi K, Kayden H, Donato S, Reutenaucer L, Mandel JL, et al. Ataxia with isolated vitamin E deficiency: heterogeneity of mutations and phenotypic variability in a large number of families. Am J Hum Genet 1998;62:301-10. [PubMed abstract]
  18. Glynn RJ, Ridker PM, Goldhaber SZ, Zee RY, Buring JE. Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study. Circulation 2007;116:1497-1503. [PubMed abstract]
  19. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med 1993;328:1444-9. [PubMed abstract]
  20. Knekt P, Reunanen A, Jarvinen R, Seppanen R, Heliovaara M, Aromaa A. Antioxidant vitamin intake and coronary mortality in a longitudinal population study. Am J Epidemiol 1994;139:1180-9. [PubMed abstract]
  21. Traber MG. Heart disease and single-vitamin supplementation. Am J Clin Nutr 2007;85:293S-9S. [PubMed abstract]
  22. Jialal I, Devaraj S. Vitamin E supplementation and cardiovascular events in high-risk patients. N Engl J Med 2000;342:154-60. [PubMed abstract]
  23. Lonn E, Bosch J, Yusuf S, Sheridan P, Pogue J, Arnold JM, et al.; HOPE and HOPE-TOO Trial Investigators. Effects of long-term vitamin E supplementation on cardiovascular events and cancer: a randomized controlled trial. JAMA 2005;293:1338-47. [PubMed abstract]
  24. Brown BG, Crowley J. Is there any hope for vitamin E? JAMA 2005;293:1387-90. [PubMed abstract]
  25. Waters DD, Alderman EL, Hsia J, Howard BV, Cobb FR, Rogers WJ, et al. Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women: a randomized controlled trial. J Am Med Assoc 2002;288:2432-40. [PubMed abstract]
  26. Lee I-M, Cook NR, Gaziano JM, Gordon D, Ridker PM, Manson JE, et al. Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: the Women’s Health Study: a randomized controlled trial. JAMA 2005;294:56-65. [PubMed abstract]
  27. Blumberg JB, Frei B. Why clinical trials of vitamin E and cardiovascular diseases may be fatally flawed. Commentary on “The relationship between dose of vitamin E and suppression of oxidative stress in humans.” Free Radic Biol Med 2007;43:1374-6. [PubMed abstract]
  28. Weitberg AB, Corvese D. Effect of vitamin E and beta-carotene on DNA strand breakage induced by tobacco-specific nitrosamines and stimulated human phagocytes. J Exp Clin Cancer Res 1997;16:11-4. [PubMed abstract]
  29. Kirsh VA, Hayes RB, Mayne ST, Chatterjee N, Subar AF, Dixon LB, et al. Supplemental and dietary vitamin E, β-carotene, and vitamin C intakes and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst 2006;98:245-54. [PubMed abstract]
  30. Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. [PubMed abstract]
  31. National Cancer Institute. Questions and Answers: Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial.
  32. Klein EA, Thompson Jr. IM, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, et al. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA 2011;306:1549-1556. [PubMed abstract]
  33. Bostick RM, Potter JD, McKenzie DR, Sellers TA, Kushi LH, Steinmetz KA, et al. Reduced risk of colon cancer with high intakes of vitamin E: the Iowa Women’s Health Study. Cancer Res 1993;15:4230-17. [PubMed abstract]
  34. Wu K, Willett WC, Chan JM, Fuchs CS, Colditz GA, Rimm EB, et al. A prospective study on supplemental vitamin E intake and risk of colon cancer in women and men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2002;11:1298-304. [PubMed abstract]
  35. Graham S, Sielezny M, Marshall J, Priore R, Freudenheim J, Brasure J, et al. Diet in the epidemiology of postmenopausal breast cancer in the New York State Cohort. Am J Epidemiol 1992;136:3127-37. [PubMed abstract]
  36. Jacobs EJ, Henion AK, Briggs PJ, Connell CJ, McCullough ML, Jonas CR, et al. Vitamin C and vitamin E supplement use and bladder cancer mortality in a large cohort of US men and women. Am J Epidemiol 2002;156:1002-10. [PubMed abstract]
  37. Chong EW-T, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. Dietary antioxidants and primary prevention of age-related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ 2007;335:755. [PubMed abstract]
  38. Evans J. Primary prevention of age related macular degeneration. BMJ 2007;335:729. [PubMed abstract]
  39. Taylor HR, Tikellis G, Robman LD, McCarty CA, McNeil JJ. Vitamin E supplementation and macular degeneration: randomized controlled trial. BMJ 2002;325:11. [PubMed abstract]
נגישות
עגלת קניות0
אין מוצרים בסל
המשך לקנות
0

הטופס נשלח בהצלחה!