שם בוטני: Allium sativum שם לועזי: Garlic שם סיני: Da suan שם עברי: שום משפחה: נרקיסיים
רקע כללי:
שום הינו צמח תבלין נפוץ מאוד ביבשת אסיה, בעיקר בהודו, סין, טיבט, סרי לנקה, לאוס, ויאטנם, ומלזיה. השום מכיל תרכובת גופרית מיוחדת בשם אליצין – תרכובת אורגנית המקנה לשום את ריחו וחריפותו האופייניים, האליצין עדינה ורגישה מאוד לאור ואוויר. ולכן מרגע קילוף וחיתוך השום יש לאוכלו מיד תוך מס' דקות, או לשומרו כתשרית/הקפאה וכדומה בשביל לשמר את החומר הפעיל. כמובן שבבישול החומר הפעיל כמעט ואינו נותר. בנוסף לאליצין, מכיל השום גם את המינרל החשוב גרמניום בצורתו האורגנית – מינרל זה מסייע לחיזוק מערכת החיסון, לאיחוי פצעים, ניקוי רעלים והפחתת אלרגיות.
השום שימש ומשמש עד היום את הנזירים בטיבט כצמח מפתח לחיזוק חיסוני – שם הוא נקרא בשם השום הטיבטי ונצרך עם מעט חלב עיזים לחיזוק המערכת החיסונית במיוחד בתקופת החורף המושלג באזור.
במערב הוא עלה לכותרות בעיקר סביב שנות ה 80 עקב מס' מחקרים שנעשו בארה"ב שהראו יכולת הפחתת לחץ הדם והפחתה בערכי הכולסטרול והסוכר בדם. ידוע גם כתרופת סבתא (שעובדת יפה מאוד) כנגד תולעי מעיים (מתכון השום הטיבטי בהמשך).
ייחודיותו של השום שניתן להשתמש בו הן למצבים אקוטיים והן לטווח ארוך.
פעילות ידועה בספרות המקצועית:
Immunostimulant – אימונוסטימולנט, ממריץ ומאיץ את פעילות המערכת החיסונית
מסלק רעילות במערכת העיכול – דיזנטריה, שלשולים אקוטיים, הרעלת קיבה.
חלקי הצמח בשימוש:
פקעת
אופני נטילה ומינונים:
תמצית נוזלית: 1:1, 45% אלכוהול, 10-25 טיפות למנה, ניתן ליטול 2-6 מנות ביום לפי הצורך.
כמוסה מרוכזת (עדיף כשמן): 1000-4000 מ"ג ביום.
אבקה סינית 5:1: 1-3 גרם ביום.
שום חי: 2-3 שיניים טריות ביום עם האוכל.
כחלק מפורמולה: 20%-15%.
במצבים אקוטיים נבחר במינונים הגבוהים ובמצבים כרוניים נבחר במינונים הנמוכים.
*מתכון להכנת שום טיבטי מסורתי: 6 ראשים גדולים, (מומלץ להשתמש בשום טרי ולא מיובש). קולפים וכותשים לתוך צנצנת זכוכית עם מכסה אטום. ממלאים כ250 מל' מדיום נוזלי (45% כוהל/55% מים מזוקקים). סוגרים ומנערים כל יום. ממתינים במשך 14-21 יום. לאחר מכן פותחים, מסננים את השום (מסננת צפופה/חיתול בד) זהו מוכן!!! מומלץ לצרוך את השום עם מעט שמן זית/דבש/סילאן או כל נוזל אחר שישמר על רירית מע' העיכול.
מחקרים:
מחקרים קליניים רבים נערכו במטרה לבדוק השפעת הצמח על רמות כולסטרול ושומנים בדם. בניתוח סטטיסטי של חמישה ניסויים קליניים נמצא כי חולים הסובלים מעודף כולסטרול וטופלו בתמציות שום הציגו ירידה של 9% ברמות הכולסטרול בהשוואה לחולים שטופלו בפלסבו.
מניתוח של 17 ניסויים קליניים אחרים עולה כי ריכוז הכולסטרול בדם של חולים שטופלו בצמח היה נמוך ב 12% מאשר אלו שקיבלו פלסבו.
ניסוי קליני שנערך בגרמניה (1999) בדק את ההשפעה של אבקת שום על טרשת עורקים. הניסוי כלל 152 אסירים ששוחררו על תנאי, נמשך 48 חודשים, היה אקראי, בסמיון כפול ומבוקר בפלסבו. נמצא כי בקרב אלו שקיבלו את הצמח חלה הפחתה בשיעור 5%-18% בקצב הצטברות המשקע בעורקים, ובמקרים מסוימים חלה אף ירידה בכמות המשקע. כמו כן נמצא כי במטופלים מקבוצת הגיל 50-80 שצרכו את השום היה מצב המשקעים בעורקים יציב לכל אורך תקופת הניסוי. החוקרים הסיקו כי לא רק שלשום יכולת למנוע את הצטברות המשקעים, אלא יש לו אף יכולת לגרום לנסיגה במצב המשקעים בשימוש קבוע וממושך.
בניסוי קליני שנערך בוונצואלה (1996) נמצא כי משחה שהכילה 0.4% Ajoene, מרכיב פעיל מהצמח, הובילה לריפוי מלא של פטריית עור בכפות הרגליים, Tinea pedis המכונה גם Athlete's foot, בקרב 27 מבין 34 המטופלים (79%) כבר בתום שבוע מתחילת הניסוי. שאר המטופלים נרפאו לחלוטין בתום שבוע נוסף. כל המטופלים נמצאו נקיים מהזיהום הפטרייתי בבדיקה שנערכה 90 יום לאחר סיום הטיפול. ניתן להפיק Ajoene בקלות יחסית מתמצית אלכוהולית של הצמח.
*המידע מתבסס על ספרות מקצועית ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. פעילות הצמח אינה מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר. בכל שאלה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל.