שם בוטני: Nigella sativa שם לועזי: Black cumin שם הודי: Kalaunji
שם עברי: קצח השדה משפחה: נוריתיים
רקע כללי:
הקצח צומח לגובה של עד מטר אחד, בתקופת הפריחה מעלה הקצח פרח בודד לכל גבעול. צבעי הפרח הם לבן, צהוב, ורוד, כחול/סגול בהיר. לכל פרח 5 עד 10 עלי כותרת, הפרי הוא נרתיק המורכב ממספר תאים, כשבכול תא כמה זרעים. הצמח מרפא עתיק וקדום ומוזכר עוד מימי המקרא שם נאמר עליו – "הרגיל בקצח אינו בא לידי כאב לב" (ברכות מ' עמוד א'). למעשה מקור הקצח באגן הים התיכון ובהודו. זרעים של קצח נמצאו בקבר של תות ענח' אמון במצרים. השימושים הקלאסיים הם בעיקר למקרים של אלרגיה וחולשה חיסונית, סוכר גבוה בדם ותולעי מעיים.
פעילות ידועה בספרות המקצועית:
Immunomodulator – אימונומודולטור, מחזק ותומך במערכת החיסונית
חומצות אמינו: אלנין, ליזין, מתיונין, ארגנין, לאוצין ועוד.
חומצות שומן: לינולאית (אומגה 6) אולאית (אומגה 9) פלמטית ועוד.
ויטמינים ומינרלים רבים במיוחד קבוצת ה B וסידן.
אינטראקציות, רעילות, תופעות לוואי, אזהרות והתוויות נגד:
יש להיזהר בשילוב עם תרופות להורדת הסוכר
בטיחות שימוש בהריון, הנקה וילדים:
הריון: אין מספיק מידע בנושא.
הנקה: ניתן לשימוש.
ילדים: בטוח לשימוש במינונים מותאמים למשקל הגוף.
איכויות
טעם – פיקנטי
מזג – מייבש עדין
טמפרטורה – קריר
אנרגטיקה מסורתית
מרידיאנים – ריאות, טחול, לב
חלקי הצמח בשימוש
זרעים
אופני נטילה ומינונים:
תמצית נוזלית: 1:3, 45% אלכוהול, 5-10 מ"ל ביום.
בישול: 5-10 גרם ביום.
כחלק מפורמולה: 20%-15%.
מתכון למיצוי קצח בשמן זית 1:4: כותשים/טוחנים 250 גר' קצח. מכניסים את הקצח לצנצנת זכוכית + 1 ליטר שמן זית איכותי, מנערים 21 יום לא צריך לסנן, זהו מוכן! משתמשים בשמן באופן יומיומי 1-2 כפות בסלט וכו'.
*המידע מתבסס על ספרות מקצועית ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. התכנים נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. פעילות הצמח אינה מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר. בכל שאלה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל.