יתר לחץ דם (Hypertension) הוא מצב שבו לחץ הדם של האדם גבוה מהנורמה לאורך זמן. לחץ דם גבוה נחשב ל"מחלה שקטה" בשל היעדר תסמינים ברוב המקרים, אך הוא מהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, אי-ספיקת כליות וסיבוכים נוספים.
בעוד הרפואה הקונבנציונלית מטפלת בעיקר בתסמינים באמצעות תרופות להורדת לחץ הדם, הרפואה הטבעית רואה ביתר לחץ דם ביטוי לחוסר איזון מערכתי, פיזי ונפשי, ושואפת לטפל בשורש הבעיה בגישה אינטגרטיבית, תוך חיזוק מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף.
לחץ דם גבוה נחשב למגיפה של ממש עם נתונים עדכניים של 54.3% מכלל האמריקאים בגילאי 65 עד 74 וכמעט שלושה רבעים (71.8%) מכלל האוכלוסייה (יותר מ 60 מיליון אמריקאים) סובלים מלחץ דם גבוה, אמריקאים ואפרו-אמריקאים באופן שווה.
תסמינים היכולים לרמז על יתר לחץ דם
כאבי ראש
תחושת זרימת דם מוגברת לאזור הפנים
דימום מהאף
סחרחורות
ראייה כפולה או מעורפלת
קוצר נשימה
סיווג לחץ דם
לחץ סיסטולי (כאשר הלב מתכווץ) ולחץ דיאסטולי (כאשר הלב נח בין הפעימות).
עם זאת, ההגדרה המדויקת יכולה להשתנות מעט בהתאם לגורמים כמו גיל, מצב בריאותי כללי ונוכחות מחלות רקע כמו סוכרת או מחלות לב.
מדד אופטימלי: סיסטולי מתחת ל-120, דיאסטולי מתחת ל-80 מ"מ כספית
מדד תקין: סיסטולי 120-129, דיאסטולי 80-85 מ"מ כספית
לחץ דם גבוה גבולי (קדם-יתר לחץ דם): סיסטולי 130-139, דיאסטולי 85-89 מ"מ כספית
לחץ דם גבוה קל (שלב 1): סיסטולי 140-159, דיאסטולי 90-99 מ"מ כספית
לחץ דם גבוה בינוני (שלב 2): סיסטולי 160-179, דיאסטולי 100-109 מ"מ כספית
לחץ דם גבוה חמור (שלב 3): סיסטולי 180 ומעלה, דיאסטולי 110 מ"מ כספית ומעלה
גורמים התורמים ליתר לחץ דם
חשוב להבין שלחץ דם גבוה הוא לרוב תוצאה של מספר גורמים המשפיעים על מידת התכווצות כלי הדם ונפח הנוזלים בתוך כלי הדם.
כיום כבר ידוע ואין ספק שגורמים כמו תזונה, אורח חיים, גורמים פסיכולוגיים וסביבתיים הם הגורמים המשפיעים על לחץ הדם במידה רבה.
מתח נפשי כרוני
עודף משקל
חוסר פעילות גופנית
תזונה דלת סיבים ועשירה בסוכרים
תזונה מבוססת מזון מעובד
צריכה גבוהה של שומן רווי וצריכה נמוכה של חומצות שומן איכותיות
תזונה דלה בסידן, מגנזיום ואשלגן
תזונה עתירת נתרן
צריכת קלוריות מוגזמת
עישון
צריכה מוגזמת של אלכוהול וקפאין
שינה לקויה או הפסקת נשימה בשינה Obstructive Sleep Apnea (OSA)
רעלים סביבתיים וגורמים דלקתיים כרוניים
חשיפה למתכות כבדות כמו עופרת, כספית, קדמיום וארסן
תסמונת החלוק הלבן – White-Coat Hypertension
תסמונת הגורמת לעליית לחץ הדם במרפאה או בבית החולים בלבד. שכיחות יתר לחץ דם מסוג זה עשויה להגיע ל 20% עד 45% מהאנשים שאובחנו כבעלי לחץ דם גבוה. נראה שהוא שכיח יותר בקרב נשים וחולים מבוגרים. הגישה המקובלת כיום בקרב מטפלים ברפואה טבעית היא לטפל ביתר לחץ דם מסוג זה כאילו היה אמיתי, שכן תוצאות ממחקרים אחרונים מצביעות על כך שזו איננה תופעה תמימה. כדי לשלול יתר לחץ דם, המטופל עונד מכשיר למדידת לחץ דם רציפה (ניטור לחץ דם אמבולטורי) Blood Pressure Holter.
עקרונות הרפואה הטבעית בטיפול ביתר לחץ דם
הרפואה הטבעית עובדת באופן אינטגרטיבי ומשלבת מספר מוקדים יחד כגון:
איתור הגורם השורשי לבעיה ולא רק טיפול סימפטומטי כמו התרופה.
תמיכה בכוחות הריפוי הפנימיים של הגוף.
התאמת אורח חיים אישי – תזונה, תנועה, שינה, איזון רגשי ומנטלי.
שימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה ייעודיים.
חינוך לבריאות כללית ושותפות המטופל בתהליך.
אסטרטגיה טיפולית ביתר לחץ דם
מכיוון שיותר מ 80% מהחולים עם לחץ דם גבוה נמצאים בטווח הגבולי-בינוני, ניתן להשיג שליטה ברוב המקרים באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים. למעשה, בהשוואות ראש בראש, טיפולים רבים ללא תרופות, כגון דיאטה, פעילות גופנית וטיפולי הרפיה, הוכיחו את עצמם כעדיפים על תרופות במקרים של לחץ דם גבוה גבולי עד קל. באופן אידיאלי נכון יהיה להשתמש בטיפול התרופתי רק עד שהאסטרטגיות התזונתיות, אורח החיים החדש של המטופל, תוספי התזונה וצמחי המרפא יתחילו להשפיע. לעיתים נדרשת סבלנות והטיפול הטבעי עלול לקחת קצת זמן עד שהמטופל מראה רצינית ומחויבות לתהליך. ולפעמים במצבים של יתר לחץ דם חמור הטיפול התרופתי עשוי להיות נחוץ.
סטרס ולחץ
סטרס יכול להיות הגורם ללחץ דם גבוה במקרים רבים, אם כי כמו במצבים בריאותיים אחרים, הוא יכול להיות קשור יותר לתגובה של האדם לחוסר יכולת להתמודד עם הלחץ ולעיבודו מאשר ללחץ עצמו.
טכניקות הרפיה כגון תרגילי נשימה עמוקה, ביופידבק, מדיטציה, יוגה, הרפיית שרירים מתקדמת והיפנוזה הוכחו כבעלות ערך גדול בהורדת לחץ דם.
תרגילי נשימה סרעפתית היא אחת הדרכים החזקות ביותר לנהל מתח ולקבל יותר אנרגיה חיוביות. נשימה רדודה הובילה במחקרים לשמירה על אחוז גבוה של נתרן בגוף. לעומת זאת, נשימה עמוקה ואיטית (שש נשימות לדקה) הוכחה כמשפרת את רוויות החמצן ואת הסיבולת למאמץ.
פעילות גופנית
מחקרים הוכיחו באופן עקבי קשר הפוך בין פעילות גופנית לבין לחץ דם גבוה. נמצא שככל שהאדם בכושר גופני גבוה יותר כך פחות סביר שיסבול מלחץ דם גבוה. בנוסף, ניסויים קליניים שכללו חולי יתר לחץ דם הוכחו בבירור שפעילות גופנית סדירה הינה טיפול יעיל ללחץ דם גבוה. למרות שמקובל לחשוב שככל שעצימות הפעילות האירובית גדולה יותר, כך ההשפעה על הורדת לחץ הדם תהיה גדולה יותר, לאחרונה הוכח שאפילו 20 דקות של פעילות אירובית קלה עד בינונית שלוש פעמים בשבוע מפחיתה את לחץ הדם.
מחקרים הראו שמטופלים עם יתר לחץ דם גבולי וקל בדרך כלל יכולים להביא את ערכי לחץ הדם לטווח הנורמלי באמצעות פעילות גופנית סדירה בלבד!
תזונה
אחת המטרות החשובות ביותר עבור רוב המטופלים עם כל צורה של לחץ דם גבוה היא השגת משקל גוף תקין. ירידה במשקל יכולה להוביל לשיפור משמעותי ואף להעלמה מוחלטת של הבעיה. היא יכולה גם להפחית את מספר התרופות המרשם שאדם צריך ליטול. לצד השגת משקל גוף אידיאלי, ההמלצה התזונתית אולי החשובה ביותר היא להגדיל את חלקם של המזונות הצמחיים בתזונה.
ידוע שלצמחונים האוכלים בריא יש לחץ דם תקין ושכיחות נמוכה יותר של לחץ דם גבוה ומחלות לב וכלי דם אחרות בהשוואה ללא-צמחונים.
למרות שרמות הנתרן אינן שונות באופן משמעותי בין שתי הקבוצות הללו, תזונה צמחונית מכילה בדרך כלל יותר אשלגן, פחמימות מורכבות, שמנים בריאים, סיבים תזונתיים, סידן, מגנזיום, וויטמין C ופחות שומן רווי ופחמימות פשוטות, ולכל הגורמים הללו יש השפעה חיובית על לחץ הדם. עוד הוכח כי צריכה נאותה וקבועה של פירות וירקות מורידה את לחץ הדם. ייתכן שאפקט זה נובע מעלייה בריכוז נוגדי החמצון. אנשים עם לחץ דם גבוה סובלים מעקה חמצונית מוגברת, ונמצא כי נוגדי חמצון תזונתיים מייצרים יתרונות מסוימים בלחץ דם גבוה.
אשלגן ונתרן
היחס בין נתרן לאשלגן (Sodium to Potassium Ratio) בתזונה נחשב כיום לגורם משמעותי יותר מהכמות האבסולוטית של כל אחד מהם בנפרד בכל הקשור ליתר לחץ דם ולבריאות הלב וכלי הדם. מה זה למעשה יחס נתרן/אשלגן?
מדובר ביחס בין כמות הנתרן לאשלגן שנצרכת מהתזונה והמים.
יחס גבוה = הרבה נתרן ומעט אשלגן מעלה את הסיכון ליתר לחץ דם.
יחס נמוך = פחות נתרן ויותר אשלגן מסייע לאיזון לחץ הדם.
היחס המומלץ: פחות מ 1 לטובת האשלגן לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO) כלומר שצריכת האשלגן צריכה להיות גבוהה מצריכת הנתרן. ידוע שנתרן (נתרן כלוריד = מלח שולחן/תעשייתי) מגביר אגירת נוזלים מעלה את נפח הדם ובכך מעלה את לחץ הדם. מעבר להחלפת המלח שולחן למלח טבעי (מומלץ לקרוא את המאמר איזה הכי בריא) הנתרן נמצא גם במזון מעובד, מזון משומר, רטבים, גבינות קשות, מאפים, חטיפים מלוחים ועוד.
השינוי לטובת האשלגן יפחית מתח על דפנות כלי הדם, יגרום להרחבת כלי הדם, להידרציה תקינה ולהפרשת נתרן בשתן (Na⁺ excretion). אשלגן טבעי נמצא בשפע במלח הטבעי (מלח ים אטלנטי, מלח הימלאיה וכדומה) ובמזון נמצא בעיקר בבננות, בטטה, תרד, אבוקדו, מלון, שעועית לבנה, שעועית שחורה, פולי אדממה, דלורית ותפוח אדמה.
להלן 3 גישות תזונתיות לטיפול ביתר לחץ דם שהוכחו כיעילים במחקרים
שיטת DASH לטיפול ביתר לחץ דם
דיאטה ים תיכונית
דיאטת האורז
שיטת DASH לטיפול ביתר לחץ דם – Dietary Approaches to Stop Hypertension
שיטה שפותחה במיוחד במטרה לסייע באיזון יתר לחץ דם, ונחשבת כיום לאחת הגישות היעילות והמבוססות ביותר בתחום. עקרונות דיאטת DASH:
צריכת מלח מוגבלת (1,500–2,300 מ"ג נתרן של מלח ים טבעי ביום)
העדפת קטניות ודגנים מלאים
צריכת מאכלים שעשירים באשלגן, מגנזיום וסידן
צריכה גבוהה של ירקות ופירות
צריכת חלבונים "רזים"- עוף ללא עור, דגים ומעט ביצים
צריכת שומנים בריאים כגון שמן זית, אבוקדו, אגוזים וזרעים
הימנעות ממזון מעובד
הפחתת סוכר פשוט
יתרונות דיאטת DASH
מתאימה לאורך זמן – לא "דיאטת כאסח"
עשירה בנוגדי חמצון, סיבים, ומינרלים
קלה לשילוב בתזונה היום יומית
תומכת גם באיזון רמות סוכר ושומנים בדם
דיאטה הים תיכונית – Mediterranean diet
הדיאטה הים תיכונית נחשבת לאחת מהתזונות הבריאות והמאוזנות ביותר, ויש לה תפקיד מוכח באיזון לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם). מחקרים רבים מצביעים על כך שהקפדה על עקרונות הדיאטה הים תיכונית יכולה לתרום לירידה בלחץ הדם ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. הדיאטה מבוססת על הרגלי האכילה המסורתיים של מדינות שונות באגן הים התיכון (יוון, איטליה, ספרד, לבנון ועוד).
דגים עשירים באומגה 3 – מסייעים להפחתת תהליכים דלקתיים ולשיפור גמישות כלי הדם.
הפחתת צריכת נתרן – הדיאטה מדגישה שימוש בתבלינים טבעיים במקום מלח, דבר שמסייע בהורדת לחץ הדם.
סיבים תזונתיים – עוזרים בשמירה על רמות תקינות של סוכר ושומן בדם, מה שתורם גם לייצוב לחץ הדם.
שמן זית – עשיר בתרכובות פנוליות אשר מסייעים בפעולה נוגדת חימצון, שמן זית מכיל ברובו את חומצת השומן אומגה 9 – חומצת שומן חד בלתי רוויה המסייעת בהרחבת וניקוי כלי הדם מפלאק טרשתי.
"דיאטת האורז" הינה דיאטה שפותחה על ידי ד"ר וולטנר קמפנר (Walter Kempner) בשנות ה 30 של המאה הקודמת, כיום ישנם מס' מרכזים רפואיים בארה"ב אשר ממשיכים את דרכו של קמפנר המנוח. לפני שהמציאו את "התרופות" ליתר לחץ דם, דיאטת האורז שימשה להורדת לחץ הדם באופן טבעי בבתי החולים בארה"ב ובאירופה. לצערנו לפני כ 60-50 שנה הדיאטה נזנחה לטובת ענקי התרופות עם האשמות שקריות לנזקים למטופלים וכדומה (למאמר ולהרחבה על השיטה לחץ כאן).
תוספי תזונה מסוימים עשויים לתמוך באיזון לחץ הדם, במיוחד כאשר משלבים אותם כחלק מאורח חיים בריא ותפריט מאוזן כמו דיאטת DASH או הדיאטה הים תיכונית. חשוב לציין שתוספים אינם תחליף לתרופות או תזונה נכונה, וגם לא במקום ניהול אורח חיים בריא, אך הם עשויים לסייע ולתמוך בתהליך, במיוחד במצבים של חוסרים תזונתיים או לחץ דם גבולי. אנו ממליצים להתאים את סוג התוסף ואת המינונים עם איש מקצוע בלבד ולא באופן עצמאי.
מגנזיום הינו קו פאקטור למעל ל300 תגובות שונות בגוף. כאשר רמות המגנזיום בתוך התאים נמוכות זה פוגע בתפקודים שונים בגוף.
מרפה את כלי הדם (ואזודילטציה) – מגנזיום מווסת את זרימת הסידן לתאי השריר החלק שבדפנות כלי הדם ובכך נמנע כיווץ יתר של כלי הדם.
מפחית תגובתיות עצבית ומשפר את תגובת הגוף האוטומטית במצבי לחץ פתאומי או איום מצב הישרדות וסכנת חיים (FFF) – מגנזיום עוזר בוויסות מערכת העצבים הסימפתטית, שמפעילה את תגובת FIGHT OR FLIGHT. רמות תקינות של מגנזיום עוזרות לשמור על איזון והרפיה.
משפר רגישות של תאים לאינסולין – מגנזיום חשוב לפעילות תקינה של אינסולין. שיפור הרגישות לאינסולין מפחית לחץ דם, במיוחד אצל חולי סוכרת ותסמונת מטבולית.
נוגד דלקת – מחסור במגנזיום מגביר תהליכים דלקתיים בגוף שעלולים לפגוע באנדותל (רירית כלי הדם) ולגרום להיצרות ובכך להעלאת לחץ הדם.
מחקרים קליניים הראו שככל שצריכת וויטמין C גבוהה יותר כך לחץ הדם נמוך יותר. וויטמין C עשוי להיות יעיל יותר כאשר משתמשים בו יחד עם נוגדי חמצון אחרים.
השפעה אנטיאוקסידנטית (נוגדת חימצון) – וויטמין C מנטרל רדיקלים חופשיים וכך מפחית דלקת חמצונית שעלולה להזיק לאנדותל (שכבת התאים הפנימית של כלי הדם) ולגרום להיצרות כלי דם.
שיפור תפקוד האנדותל – וויטמין C תומך ביצירת תחמוצת חנקן (NO), מולקולה שמרפה את כלי הדם ומסייעת להרחבתם – מה שמפחית את לחץ הדם.
תמיכה בכלי דם גמישים ובריאים – וויטמין C חיוני ליצירת קולגן (חלבון מבני בדפנות כלי הדם) מה שתורם לגמישותם ושיפור בלחץ דם.
חומצה פולית, וויטמין B6 & B12 הם וויטמינים ממשפחת ה Bx ויש להם השפעה ישירה ועקיפה על רמות לחץ הדם. כדאי להכיר את המנגנון החשוב מאוד שקשור למטבוליזם של הומוציסטאין, אשר רמות גבוהות שלו נחשבות כגורם סיכון משמעותי ביותר למחלות לב וכלי דם. נטילה של חומצה פולית, וויטמין B6 & B12 (בצורה הנכונה שלהם מתילפולאטף מתילקובלמין ופירידוקסל 5 פוספאט) מסייעת מאוד לגוף להפחית את רמות ההומוציסטאין.
הפחתת רמות הומוציסטאין – חומצה פולית, וויטמין B6 & B12 מעורבים בפירוק הומוציסטאין. רמות גבוהות של הומוציסטאין מזיקות לאנדותל (שכבת התאים הפנימית של כלי הדם) וגורמות לפגיעה בכלי הדם ולהעלאת לחץ הדם.
שיפור תפקוד כלי הדם – חומצה פולית תומכת ביצירת תחמוצת חנקן (NO) – מולקולה שמרחיבה כלי דם ומסייעת להפחתת לחץ דם.
תפקיד נוירולוגי(ויטמיני Bx) – תורמים לאיזון מערכת העצבים ולוויסות מתחים, שיכולים להשפיע על לחץ הדם, במיוחד באנשים עם נטייה ללחץ נפשי מוגבר. (כדאי לקרוא את המאמר על תהליכי המתילציה בגוף).
אומגה 3 הינה חומצת שומן חיונית אשר מכילה בעיקר את החומצות EPA & DHA שמקורם בדגים שומניים ו/או את החומצה האלפא לינולנית (ALA) שמקורה באצות וזרעים. לחומצות השומן הללו יש השפעה מטבולית על מערכת הלב וכלי הדם כולל יתר לחץ דם. מדובר באחד התוספים שנחקרו הכי הרבה בתחום זה.
שיפור גמישות כלי הדם – חומצות השומן משפרות את תפקוד האנדותל ומגבירים ייצור תחמוצת החנקן (NO), דבר שגורם להרחבת כלי הדם והורדת לחץ הדם.
השפעה אנטי-דלקתית – אומגה 3 מפחיתה תהליכים דלקתיים כרוניים שקשורים בהיצרות והתקשות כלי דם.
הפחתת פעילות סימפתטית – אומגה 3 מקטינה תגובת "Fight or Flight" מרגיעה את מערכת העצבים האוטונומית ותורמת לירידה בלחץ דם.
השפעה על פרופיל שומנים – אומגה 3 מורידה רמות טריגליצרידים ומעלה את רמות ה HDL (כולסטרול טוב), מה שתורם לעיכוב התפתחות טרשת עורקים.
ארגינין (L-Arginine)
ארגינין הינה חומצת אמינו חצי-חיונית, שממלאת תפקיד חשוב ביצירת תחמוצת החנקן (NO) — מולקולה שמרחיבה את כלי הדם.
ארגינין נחקר כטיפול תומך במצבים של יתר לחץ דם בעיקר בקרב אנשים עם תפקוד לקוי של האנדותל (שכבת תאי כלי הדם הפנימית).
מגביר ייצורתחמוצת חנקן (Nitric Oxide) – N.O הוא ואזודילטור (חומר שמרפה ומרחיב את כלי הדם) שהגוף מייצר ומפריש בכלי הדם באופן טבעי, מה שמוביל לירידה בלחץ הדם. אגב החומר הנ"ל מופרש פחות ופחות ככול שהגיל עולה.
שיפור תפקוד האנדותל – במצבים של לחץ דם גבוה או מחלות לב תפקוד האנדותל נפגע – ארגינין יכול לשפר אותו.
שיפור זרימת הדם – ארגינין גורם לירידה בתנגודת כלי הדם ההיקפיים ובכך מקל על תפקוד הלב.
Anti ACE Peptides
אלו פפטידיים טבעיים המעכבים את פעילות האנזים Angiotensin converting enzyme (ACE) שהואאחד מהאנזימים המרכזיים במערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון. מערכת הורמונלית שמשפיעה באופן ישיר על ויסות לחץ הדם. הפפטידיים הללו מצויים במקורות מזון טבעיים, לרוב בחלבונים ויש להם יכולת לעכב את ACE בדומה לתרופות ממשפחת ACE Inhibitors {קפטופריל (אסריל), אנלפריל (אנלדקס), רמיפריל (טריטייס)}, אך בעוצמה מתונה יותר ועם פחות תופעות לוואי.
מקורות תזונתיים ל- Anti ACE Peptides – השרייה, תסיסה, הנבטה ובישול קל מגבירים את שחרור הפפטידיים נוגדי ACE מהמזונות החלבוניים.
מוצרי חלב מותססים – יוגורט, קפיר, לבנה, קוטג' ומי גבינה
מוצרי סויה מותססים – טופו, מיסו, נאטו (חשוב לרכוש סויה אורגנית בגלל שכיחות גבוהה של סויה מהונדסת גנטית בשוק המזון)
קו אנזים Q10 מכונה לעתים ויטמין (למרות שהוא אנזים) כיוון שמתפקד גם וויטמין בגוף. הוא מסיס בשומן, משמש כנוגד חמצון ומשתתף בתהליך שחרור האנרגיה. כל תא בגוף האדם זקוק ל Q10 ע"מ שיוכל להפיק אנרגיה (כיוון שהוא משתתף במעגל קרבס). Q10 נמצא ברמות גבוהות במיוחד בלב, בכבד, בכליות ובלבלב, באופן כללי הגוף מייצר אותו בעצמו, אך הייצור פוחת עם הגיל, במצבי סטרס ונטילת תרופות (כמו משפחת הסטטינים). כמו כן מחסור באנזים אופייני גם למטופלים עם יתר לחץ דם (39% מהמטופלים). ממצא זה לבדו מצביע על צורך בלתסף Q10 וקיימים לתוספת הזו יתרונות רבים ואחרים שמעבר לתיקון מחסור בלבד.
מנגנוני פעולה:
משפר תפקוד של תאי האנדותל (המצפים את כלי הדם) – כלי דם גמישים ועובדים בצורה טובה יותר.
נוגד חמצון חזק – מפחית דלקות ולחץ חמצוני בכלי הדם.
צמחי מרפא יכולים לסייע באיזון והורדת לחץ הדם במנגנונים כגון הרגעה, הורדת כולסטרול והפחתת פלאק טרשתי, תמיכה כלייתית ועוד. טיפול צמחי יכול לעזור עד כדי סילוק הטיפול התרופתי מהתמונה לחלוטין. מומלץ להיוועץ בהרבליסט קליני מוסמך להתאמה אישית!
אהבתם את המאמר, רוצים לעזור לאחרים להתרפא באמת הצטרפו אלינו ללימודי נטורופתיה ו/או הרבליסט קליני ובוא להיות הרופאים של הדור הבא!