וויטמין C נמצא בעולם הצומח בלבד והוא מסיס במים. וויטמין C הוא אחד הוויטמינים החשובים ביותר לגוף האדם ויש לצרוך אותו באופן יום יומי בכמויות יפות הוויטמין נחשב לאחד הרכיבים החיוניים ביותר עבור מערכת החיסונית ומשתתף בתהליכים רבים ומגוונים במערכת זו. הוויטמין רגיש מאוד לחום והוא כמעט ולא שורד בישול ואפיה מעל ל 40-45 מעלות. בנוסף וויטמין C גם מתחמצן בקלות, לדוגמא: חיתוך ירק בסכין מתכת תפחית את תכולת הוויטמין ב 50% בחיתוך בסכין פלסטיק או ביד הוויטמין יפחת ב 20%-30%.
מסקנה: מומלץ לאכול פירות וירקות בשלמותם, או לחתוך לחתיכות גדולות. לא מומלץ לשמור מיצים סחוטים או שאריות סלט וכו' ליום המחרת.
חשוב לדעת שכל בע"ח מייצרים וויטמין C בעצמם מלבד בני אדם, קופים, מכרסמים ועטלפים.
מייעל ספיגת ברזל, מסייע לנטרל חמצון מתכות בגוף ומצמצם הצטברויות בין תאיות של ממתיקים מלאכותיים.
עוזר לגוף להתמודד עם תהליכים טרשתיים בכלי הדם:
מרחיב כלי דם ונוגד קרישה (עדין).
מונע ממשקעי הכולסטרול (הפלקים הטרשתיים) להתחמצן.
מפחית שחיקה של דפנות כלי הדם היות וחיוני לייצור חומר הנקרא גלוקוזאמין-גליקן (glucosamine glican), חומר זה הוא אחד המרכיבים העיקריים של דפנות התא.
מאזן כולסטרול ומפחית רמות שומנים בדם, מפחית LDL, מעודד סילוק פסולת מהמעיים כולל עודפי מלחי מרה דרך המעי שעלולים היו להיספג ולהעלות רמות שומנים בדם, דבר המביא לפינוי יעיל יותר של השומן מהגוף.
מפחית פגיעה בלב ובשסתומיו.
מרכיב ושומר על הנוזל הסינוביאלי במפרקים.
מניעה וטיפול בסרטן, כמשלים לטיפולים קונבנציונאליים (במיוחד סרטן ריאה). במרכזים אלטרנטיביים בעולם, נהוג לתת עד 10 גר' וויטמין C בזריקה כטיפול בסרטנים למיניהם.
וויטמין C במינונים גבוהים (3-5 גרם ומעלה ביום) משתן ועלול לגרום לשלשולים.
וויטמין C כחומצה אסקורבית נחשב לחומצי ולכן בעייתי במינונים מעל 2 גרם ליום בקרב חולי שיגדון (חוסר פינוי של חומצה אורית בגוף) ובקרב חולי אוסטאופורוזיס. במצבים אלו מומלץ לצרוך בצורתו הלא חומצית (הסבר בהמשך).
ישנו חשש לחולי G6PD (גלוקוז 6 פוספט דהידרוגנז) – אנזים זה שומר על כדוריות הדם האדומות מפני חמצון תאי. בחסר שלו תאי הדם עוברים המוליזה (הרס מוקדם) ובכך מגיעים לאנמיה – יש להיזהר במינונים גבוהים של וויטמין C במצב זה.
תרופות נוגדות קרישה – כגון: קומדין, אספרין, וויטמין C במינונים גבוהים נמצא כנוגד קרישה ולכן לא מומלץ ליטול באופן קבוע יותר מ 1000 מ"ג ליום בשילוב עם תרופות אלו. (מלבד תקופות חולי קצרות בהם ניתן ליטול למשך מס' ימים כמויות גדולות יותר).
יש להיזהר במתן חומצה אסקורבית לאנשים עם בעיות במע' העיכול בגלל החומציות, במיוחד לאנשים הסובלים מPH נמוך בקיבה (היפרכלורידיה), לאנשים הסובלים מאולקוס (כיב קיבתי או תריסריוני) או לאנשים הסובלים מבקע סרעפתי (ריפלוקס) וצרבות.
יש להיזהר במינונים גבוהים ו/או לאורך זמן של הוויטמין כיוון שהוא מעלה חומצה אוקסלית בגוף ובכך אנו מגבירים סיכון לאבני אוקסלט בדרכי השתן. לכן לאורך זמן נעדיף ליטול את הצורה הלא חומצית (הסבר בהמשך).
סוגי ויטמין C:
וויטמין C ליפוזומלי – צורה חדשנית בטכנולוגיית ננו העוטפת את הויטמין בפוספוליפידים מסוג ליפוזומים (חומצות שומן אשר מוליכים את הויטמין ליעד הספיגה). כיוון שהליפוזום מורכב מהחומר ממנו עשויים קרומי התאים, הוא חודר את תאי הספיגה במעי בקלות ומעביר אליהם את תכולתם ובכך נספג הוויטמין C בקלות. נמצא במחקרים שהוויטמין נספג הכי טוב בצורה הליפוזומלית ורמתו כמעט כמו עירוי של הוויטמין לווריד.
Ascorbic acid – הצורה החומצית של ויטמין C. זהו המבנה הפשוט ביותר והבסיסי ביותר של וויטמין C. המיצוי של החומצה האסקורבית כתוסף לרוב מופק מתירס. ויטמין C לא מכניסים בצורה חופשית לקפסולה אלא מוסיפים וקושרים אותו לפקעות ורדים, פרי האסרולה וכדומה. אלו גם מקורות טובים לביופלבנואידים (וויטמין C עובד בסינרגיזם עם ביופלבנואידים).
וויטמין C כקלציום אסקורבט – וויטמין C הקשור למינרל סידן (קלציום). שילוב זה מנטרל את מרבית החומציות ובדם הוא פועל כוויטמין C לכל דבר.
ESTER C – קשר מולקולרי שמניב הרכב חדש – ויטמין C הקשור לסידן תראונאט, קסילונאט וליקסונאט, כמו גם חומצה דה-הידרואסקורבית, יתרונות התכשיר שרשום כפטנט בארה"ב:
מעלה ריכוז ויטמין C בתאים מהר יותר מהצורות האחרות.
נספג פי 2 מהר יותר ומופרש לאט יותר בשתן ולכן נחשב יעיל פי כמה מהרגיל.
נשאר במחזור הדם לפרקי זמן ארוכים יותר של עד 24 שעות.
יוצר 1/5 מהאוקסלט שיוצר C רגיל. (ולכן פוחת משמעותית הסיכון לאבנים).
לא נחשב לחומצי, לכן הוא בטוח לשימוש בהתוויות נגד הגסטרו שהוזכרו קודם.
ASCORBYLE PALMITATE – נגזרת שומנית של וויטמין C. ניתן למצוא אותה לרוב במוצרי קוסמטיקה (תרומתו בענף הקוסמטיקה בעיקר להבהרת העור ולשמירה על התכשיר). חשוב לדעת שהוא אנטי אוקסידנט יעיל בתוך הגוף אך לא ידוע איך הוא פועל על העור אם בכלל.
לסיכום מכל סוגי הוויטמין התוסף הליפוזומלי נחשב לטוב מכולם.
מינונים:
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על צריכה של 60-120 מג' לאדם מבוגר ליום. המלצה זאת נמוכה ותמוהה מאוד, שכן בעלי חיים צורכים מידי יום פי 80 מההמלצה זאת (ע"פ הייחס למשקל גופם) אז מדוע אנו שחשופים ליותר זיהום סביבתי וסטרס זקוקים לפחות?!
על כן כתוסף ובתמיכת מחקרים ותצפיות אוכלוסייה נרצה לתת כמויות גבוהות יותר:
ילדים תחזוקה: 500-250 מ"ג ליום
מבוגרים תחזוקה: 500-1,000 מ"ג ליום
בזמן חולי אפשר להגיע ל 10,000 מ"ג ביום (חשוב לפזר את הלקיחה על פני היום במרווחים שווים ולבדוק שלא משלשלים יותר מידי).
הערת אגב – נמצא שאצל אותם בעלי חיים שיודעים לייצר בעצמם את הוויטמין בשעת חולי או זיהום רמת הווטימין עולה בגופם עד פי 13 מהרגיל! זהו רמז חזק גם עבורנו בני האדם בשעת חולי לתגבר את רמתו בדם!
רק בריאות!
כתיבה ועריכה – אמיר לוי, נטורופת והרבליסט קליני – מנהל המרכז לרפואה טבעית
References – מקורות
Li Y, Schellhorn HE. New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. J Nutr 2007;137:2171-84.
Carr AC, Frei B. Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. Am J Clin Nutr 1999;69:1086-107.
Frei B, England L, Ames BN. Ascorbate is an outstanding antioxidant in human blood plasma. Proc Natl Acad Sci U S A 1989;86:6377-81. [PubMed abstract]
Jacob RA, Sotoudeh G. Vitamin C function and status in chronic disease. Nutr Clin Care 2002;5:66-74. [PubMed abstract]
Gershoff SN. Vitamin C (ascorbic acid): new roles, new requirements? Nutr Rev 1993;51:313-26.
Weinstein M, Babyn P, Zlotkin S. An orange a day keeps the doctor away: scurvy in the year 2000. Pediatrics 2001;108:E55. [PubMed abstract]
Wang AH, Still C. Old world meets modern: a case report of scurvy. Nutr Clin Pract 2007;22:445-8.
Stephen R, Utecht T. Scurvy identified in the emergency department: a case report. J Emerg Med 2001;21:235-7. [PubMed abstract]
Padayatty SJ, Sun H, Wang Y, Riordan HD, Hewitt SM, Katz A, Wesley RA, Levine M. Vitamin C pharmacokinetics: implications for oral and intravenous use. Ann Intern Med 2004;140:533-7.
Francescone MA, Levitt J. Scurvy masquerading as leukocytoclastic vasculitis: a case report and review of the literature. Cutis 2005;76:261-6.
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019.
Bates CJ. Bioavailability of vitamin C. Eur J Clin Nutr 1997;51 (Suppl 1):S28-33.
Mangels AR, Block G, Frey CM, Patterson BH, Taylor PR, Norkus EP, et al. The bioavailability to humans of ascorbic acid from oranges, orange juice and cooked broccoli is similar to that of synthetic ascorbic acid. J Nutr 1993;123:1054-61.
Gregory JF 3rd. Ascorbic acid bioavailability in foods and supplements. Nutr Rev 1993;51:301-3.
Johnston CS, Luo B. Comparison of the absorption and excretion of three commercially available sources of vitamin C. J Am Diet Assoc 1994;94:779-81.
Moyad MA, Combs MA, Vrablic AS, Velasquez J, Turner B, Bernal S. Vitamin C metabolites, independent of smoking status, significantly enhance leukocyte, but not plasma ascorbate concentrations. Adv Ther 2008;25:995-1009.
Radimer K, Bindewald B, Hughes J, Ervin B, Swanson C, Picciano MF. Dietary supplement use by US adults: data from the National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2000. Am J Epidemiol 2004;160:339-49. [PubMed abstract]
Picciano MF, Dwyer JT, Radimer KL, Wilson DH, Fisher KD, Thomas PR, et al. Dietary supplement use among infants, children, and adolescents in the United States, 1999-2002. Arch Pediatr Adolesc Med 2007;161:978-85.
Levine M, Conry-Cantilena C, Wang Y, Welch RW, Washko PW, Dhariwal KR, et al. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. Proc Natl Acad Sci U S A 1996;93:3704-9.
Levine M, Rumsey SC, Daruwala R, Park JB, Wang Y. Criteria and recommendations for vitamin C intake. JAMA 1999;281:1415-23.
King, CG, Waugh, WA. The chemical nature of vitamin C. Science 1932;75:357-358.
Svirbely J, Szent-Györgyi A. Hexuronic acid as the antiscorbutic factor. Nature 1932;129: 576.
Svirbely J, Szent-Györgyi A. Hexuronic acid as the antiscorbutic factor. Nature 1932;129: 690.
Hoffman FA. Micronutrient requirements of cancer patients. Cancer. 1985;55 (1 Suppl):295-300.
Deicher R, Hörl WH. Vitamin C in chronic kidney disease and hemodialysis patients. Kidney Blood Press Res 2003;26:100-6. [PubMed abstract]
Hecht SS. Approaches to cancer prevention based on an understanding of N-nitrosamine carcinogenesis. Proc Soc Exp Biol Med 1997;216:181-91.
Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, Rosner BA, Speizer FE, Colditz GA, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 1999;91:547-56.
Kushi LH, Fee RM, Sellers TA, Zheng W, Folsom AR. Intake of vitamins A, C, and E and postmenopausal breast cancer. The Iowa Women’s Health Study. Am J Epidemiol 1996;144:165-74. [PubMed abstract]
Levine M, Wang Y, Padayatty SJ, Morrow J. A new recommended dietary allowance of vitamin C for healthy young women. Proc Natl Acad Sci U S A 2001;98:9842-6. [PubMed abstract]
Hercberg S, Galan P, Preziosi P, Bertrais S, Mennen L, Malvy D, et al. The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Arch Intern Med 2004;164:2335-42.
Galan P, Briançon S, Favier A, Bertrais S, Preziosi P, Faure H, et al. Antioxidant status and risk of cancer in the SU.VI.MAX study: is the effect of supplementation dependent on baseline levels? Br J Nutr 2005;94:125-32. [PubMed abstract]
Gaziano JM, Glynn RJ, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. Vitamins E and C in the prevention of prostate and total cancer in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA 2009;301:52-62.
Lin J, Cook NR, Albert C, Zaharris E, Gaziano JM, Van Denburgh M, et al. Vitamins C and E and beta carotene supplementation and cancer risk: a randomized controlled trial. J Natl Cancer Inst 2009;101:14-23.
Taylor PR, Li B, Dawsey SM, Li JY, Yang CS, Guo W, et al. Prevention of esophageal cancer: the nutrition intervention trials in Linxian, China. Linxian Nutrition Intervention Trials Study Group. Cancer Res 1994;54(7 Suppl):2029s-
Qiao YL, Dawsey SM, Kamangar F, Fan JH, Abnet CC, Sun XD, et al. Total and cancer mortality after supplementation with vitamins and minerals: follow-up of the Linxian General Population Nutrition Intervention Trial. J Natl Cancer Inst 2009;101:507-18. [PubMed abstract]
Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers. Cochrane Database Syst Rev 2008;(3):CD004183.
Coulter I, Hardy M, Shekelle P, Udani J, Spar M, Oda K, et al. Effect of the supplemental use of antioxidants vitamin C, vitamin E, and coenzyme Q10 for the prevention and treatment of cancer. Evidence Report/Technology Assessment Number 75. AHRQ Publication No. 04-E003. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality, 2003. [PubMed abstract]
Padayatty SJ, Levine M. Vitamins C and E and the prevention of preeclampsia. N Engl J Med 2006;355:1065. [PubMed abstract]
Padayatty SJ, Levine M. Antioxidant supplements and cardiovascular disease in men. JAMA 2009;301:1336.
Cameron E, Campbell A. The orthomolecular treatment of cancer. II. Clinical trial of high-dose ascorbic acid supplements in advanced human cancer. Chem Biol Interact 1974;9:285-315. [PubMed abstract]
Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A 1976;73:3685-9. [PubMed abstract]
Moertel CG, Fleming TR, Creagan ET, Rubin J, O’Connell MJ, Ames MM. High-dose vitamin C versus placebo in the treatment of patients with advanced cancer who have had no prior chemotherapy. A randomized double-blind comparison. N Engl J Med 1985;312:137-41. [PubMed abstract]
Bruno EJ Jr, Ziegenfuss TN, Landis J. Vitamin C: research update. Curr Sports Med Rep 2006;5:177-81.
Padayatty SJ, Riordan HD, Hewitt SM, Katz A, Hoffer LJ, Levine M. Intravenously administered vitamin C as cancer therapy: three cases. CMAJ 2006;174:937-42.
Hoffer LJ, Levine M, Assouline S, Melnychuk D, Padayatty SJ, Rosadiuk K, et al. Phase I clinical trial of i.v. ascorbic acid in advanced malignancy. Ann Oncol 2008;19:1969-74.
Chen Q, Espey MG, Sun AY, Pooput C, Kirk KL, Krishna MC, et al. Pharmacologic doses of ascorbate act as a prooxidant and decrease growth of aggressive tumor xenografts in mice. Proc Natl Acad Sci U S A 2008;105
Chen Q, Espey MG, Krishna MC, Mitchell JB, Corpe CP, Buettner GR, et al. Pharmacologic ascorbic acid concentrations selectively kill cancer cells: action as a pro-drug to deliver hydrogen peroxide to tissues. Proc Natl Acad Sci U S A 2005;102:13604-9. [PubMed abstract]
Chen Q, Espey MG, Sun AY, Lee JH, Krishna MC, Shacter E, et al. Ascorbate in pharmacologic concentrations selectively generates ascorbate radical and hydrogen peroxide in extracellular fluid in vivo. Proc Natl Acad Sci U S A 2007;104:8749-54. [PubMed abstract]
Levine M, Espey MG, Chen Q. Losing and finding a way at C: new promise for pharmacologic ascorbate in cancer treatment. Free Radic Biol Med 2009;47:27-9.
Seifried HE, Anderson DE, Sorkin BC, Costello RB. Free radicals: the pros and cons of antioxidants. Executive summary report. J Nutr 2004;134:3143S-63S.
Ye Z, Song H. Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2008;15:26-34.
Willcox BJ, Curb JD, Rodriguez BL. Antioxidants in cardiovascular health and disease: key lessons from epidemiologic studies. Am J Cardiol 2008;101:75D-86D.
Honarbakhsh S, Schachter M. Vitamins and cardiovascular disease. Br J Nutr 2008:1-19.
Osganian SK, Stampfer MJ, Rimm E, Spiegelman D, Hu FB, Manson JE, et al. Vitamin C and risk of coronary heart disease in women. J Am Coll Cardiol 2003;42:246-52.
Lee DH, Folsom AR, Harnack L, Halliwell B, Jacobs DR Jr. Does supplemental vitamin C increase cardiovascular disease risk in women with diabetes? Am J Clin Nutr 2004;80:1194-200. [PubMed abstract]
Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA, Wareham NJ, Khaw KT. Plasma vitamin C concentrations predict risk of incident stroke over 10 y in 20 649 participants of the European Prospective Investigation into Cancer Norfolk prospective population study. Am J Clin Nutr 2008;87:64-9. [PubMed abstract]
Muntwyler J, Hennekens CH, Manson JE, Buring JE, Gaziano JM. Vitamin supplement use in a low-risk population of US male physicians and subsequent cardiovascular mortality. Arch Intern Med 2002;162:1472-6. [PubMed abstract]
Knekt P, Ritz J, Pereira MA, O’Reilly EJ, Augustsson K, Fraser GE, et al. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr 2004;80:1508-20.
Cook NR, Albert CM, Gaziano JM, Zaharris E, MacFadyen J, Danielson E, et al. A randomized factorial trial of vitamins C and E and beta carotene in the secondary prevention of cardiovascular events in women: results from the Women’s Antioxidant Cardiovascular Study. Arch Intern Med 2007;167:1610-8. [
Waters DD, Alderman EL, Hsia J, Howard BV, Cobb FR, Rogers WJ, et al. Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women: a randomized controlled trial. JAMA 2002;288:2432-40. [PubMed abstract]
Bleys J, Miller ER 3rd, Pastor-Barriuso R, Appel LJ, Guallar E. Vitamin-mineral supplementation and the progression of atherosclerosis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr 2006;84:880-7. [PubMed abstract]
Shekelle P, Morton S, Hardy M. Effect of supplemental antioxidants vitamin C, vitamin E, and coenzyme Q10 for the prevention and treatment of cardiovascular disease. Evidence Report/Technology Assessment No. 83 AHRQ Publication No. 03-E043. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality, 2003.
van Leeuwen R, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA 2005;294:3101-7. [PubMed abstract]
Evans J. Primary prevention of age related macular degeneration. BMJ 2007;335:729.
Chong EW, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ 2007;335:755. [PubMed abstract]
Evans JR. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev 2006;(2):CD000254.
Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol 2001;119:1417-36. [PubMed abstract]
The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA 2013;309:2005-15.
Yoshida M, Takashima Y, Inoue M, Iwasaki M, Otani T, Sasaki S; JPHC Study Group. Prospective study showing that dietary vitamin C reduced the risk of age-related cataracts in a middle-aged Japanese population. Eur J Nutr 2007;46:118-24. [PubMed abstract]
Rautiainen S, Lindblad BE, Morgenstern R, Wolk A. Vitamin C supplements and the risk of age-related cataract: a population-based prospective cohort study in women. Am J Clin Nutr. 2010 Feb;91(2):487-93.
Sperduto RD, Hu TS, Milton RC, Zhao JL, Everett DF, Cheng QF, et al. The Linxian cataract studies. Two nutrition intervention trials. Arch Ophthalmol 1993;111:1246-53.
Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report no. 9. Arch Ophthalmol 2001;119:1439-52.
The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Lutein/zeaxanthin for the treatment of age-related cataract: AREDS2 randomized trial report no. 4. JAMA Ophthalmol 2013. Online May 5.
Pauling L. The significance of the evidence about ascorbic acid and the common cold. Proc Natl Acad Sci U S A 1971;68:2678-81.
Douglas RM, Hemilä H. Vitamin C for preventing and treating the common cold. PLoS Med 2005;2:e168.
Douglas RM, Hemilä H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2007;(3):CD000980.
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab 2006;50:85-94.
Hemilä H. The role of vitamin C in the treatment of the common cold. Am Fam Physician 2007;76:1111, 1115.
Johnston CS. The antihistamine action of ascorbic acid. Subcell Biochem 1996;25:189-213.
Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ. A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men. J Urol 1996;155:1847-51.
Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol 1999;10:840-5.
Taylor EN, Stampfer MJ, Curhan GC. Dietary factors and the risk of incident kidney stones in men: new insights after 14 years of follow-up. J Am Soc Nephrol 2004;15:3225-32.
Lee SH, Oe T, Blair IA. Vitamin C-induced decomposition of lipid hydroperoxides to endogenous genotoxins. Science 2001;292:2083-6.
Podmore ID, Griffiths HR, Herbert KE, Mistry N, Mistry P, Lunec J. Vitamin C exhibits pro-oxidant properties. Nature 1998;392:559.
Carr A, Frei B. Does vitamin C act as a pro-oxidant under physiological conditions? FASEB J 1999 Jun;13:1007-24.
Lawenda BD, Kelly KM, Ladas EJ, Sagar SM, Vickers A, Blumberg JB. Should supplemental antioxidant administration be avoided during chemotherapy and radiation therapy? J Natl Cancer Inst 2008;100:773-83.
Ladas EJ, Jacobson JS, Kennedy DD, Teel K, Fleischauer A, Kelly KM. Antioxidants and cancer therapy: a systematic review. J Clin Oncol 2004;22:517-28.
Block KI, Koch AC, Mead MN, Tothy PK, Newman RA, Gyllenhaal C. Impact of antioxidant supplementation on chemotherapeutic efficacy: a systematic review of the evidence from randomized controlled trials. Cancer Treat Rev 2007;33:407-18.
Heaney ML, Gardner JR, Karasavvas N, Golde DW, Scheinberg DA, Smith EA, et al. Vitamin C antagonizes the cytotoxic effects of antineoplastic drugs. Cancer Res 2008;68:8031-8.
Prasad KN. Rationale for using high-dose multiple dietary antioxidants as an adjunct to radiation therapy and chemotherapy. J Nutr 2004;134:3182S-3S.
Brown BG, Zhao XQ, Chait A, Fisher LD, Cheung MC, Morse JS, et al. Simvastatin and niacin, antioxidant vitamins, or the combination for the prevention of coronary disease. N Engl J Med 2001;345:1583-92.
Cheung MC, Zhao XQ, Chait A, Albers JJ, Brown BG. Antioxidant supplements block the response of HDL to simvastatin-niacin therapy in patients with coronary artery disease and low HDL. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001;21:1320-6.